Tusentals demonstrerade mot slaveri i Libyen

Demonstrationen på Sergels torg samlade tusentals människor.
Demonstrationen på Sergels torg samlade tusentals människor.
Tusentals människor samlades på Sergels torg i dag, för att demonstrera mot slaveriet i Libyen.
– Vi vädjar till alla att sätta sin medmänsklighet på prov, säger Steffi Aluoch, en av talarna.

”Vi är inte slavar” och ”Sätt stopp för slaveriet nu” stod det på plakaten som demonstranterna på Sergels torg höll upp.

Någon visade också en skylt med texten ”Jag kan inte tro att jag demonstrerar mot sådan här skit 2017”. En arg reflektion över att det som borde vara en historisk företeelse faktiskt pågår för fullt. För i Libyen säljs människor på auktioner, som om de vore boskap. Unga afrikanska män som tagit sig till Libyen i hopp om att nå Europa tas helt enkelt till fånga och tvingas till slaveri.

Kunskapen om detta har funnits länge men när den amerikanska nyhetskanalen CNN nyligen visade ett filmat inslag från en slavmarknad väcktes världsopinionen. I Sverige hölls i dag demonstrationer i Stockholm, Malmö, Göteborg, Jönköping, Växjö, Linköping, Uppsala och Örebro.

Demonstrant på Sergels torg.   Foto: Christian Johansson

En av talarna var 24-åriga konstnären Steffi Aluoch.

– Jag är personligen berörd. Personer som min familj känner har varit på väg upp mot Libyen och är nu försvunna. Det är hjärtskärande att inte veta vad som hänt dem, sade hon till Mitt i, vid en pratstund före demonstrationen.

Steffi Aluoch.   Foto: Privat

Demonstrationen, som började klockan 13, var alltså en protest mot slaveriet i Libyen, men också mot EU:s restriktiva flyktingpolitik. Tidigare i år stärkte EU:s medlemsstater Libyens kustbevakning för att hindra flyktingbåtar från att lämna landet. Tanken är att flyktingar och migranter som skickas tillbaka till Libyen ska få hjälp att återvända till sina hemländer, men fungerar inte. Många stängs in i stora läger. De utnyttjas och torteras – och säljs som slavar.

– Jag greppade själv inte magnituden av problemet innan jag såg CNN:s bilder. Nu uppmanar vi alla att sätta sin medmänsklighet på prov, säger Steffi Aluoch, som också skapat hashtagen #sättdetpåprov, som en reaktion på att att svarta människors livsvillkor inte värderas på samma sätt som vitas.

Lovette Jallow, initiativtagare och talare vid demonstrationen.      Foto: Christian Johansson

Initiativtagare till demonstrationerna var make up-artisten Lovette Jallow, och hon var också en av dem som talade inför de tusentals demonstranterna.

Det var den vrede och förtvivlan hon kände inför slavhandeln som fick henne att organisera manifestationen.

Vi vet att vi är födda lika, vi hävdar att vi är födda lika, men vi vet också att samhället inte behandlar oss lika. Men det har inte hindrat oss från att stå stolta  och säga: vi kommer att tala för dem som är tystade”, skrev hon på sin Facebooksida inför lördagen.

Lovette Jallow, har tidigare fått stor uppmärksamhet för sin Facebookgrupp Black Vogue och för boken ”Black Vogue  – Skönhetens nyanser”, som ger skönhetsråd till svarta kvinnor i ett samhälle där vithetsnormen råder.

Demonstranter vid Sergels torg.   Foto: Christian Johansson