ANNONS

Tusentals färre felparkeringar i Stockholm sedan p-böterna höjdes

Parkering. Böter. Bil.
Sedan p-böterna höjdes har felparkeringarna minskat. Men enligt staden är det för tidigt att se ett samband.
Parkeringsböter har minskat. Sam Eriksson
Sam Eriksson som parkerar vid Hornstull förvånas över att antalet pakeringsanmärkningar minskat i år.
Sedan det blev dyrare att parkera fel i våras har antalet utdelade parkeringsböter i Stockholm sjunkit rejält.
– Eventuellt kan höjningen ha haft den effekten, men det är för tidigt att uttala sig, säger Erik Söderberg på trafikkontoret.
ANNONS

Antalet parkeringsböter i Stockholms stad har minskat under 2019 jämfört med fjolåret.

– Jaså, det är ingenting jag har märkt av. Jag fick en bot på 1 100 i går, det var rätt drygt, säger Kungsholmsbon Sam Eriksson som parkerar bilen vid Hornstull.

Lika många vakter

Men en minskning är det – även om det kan kännas svårt att tro när den gula lappen sitter på din framruta. 336 008 anmärkningar har delats ut under januari-augusti 2019 – att jämföra med 352 951 under samma period 2018.

Om stockholmarna faktiskt parkerar bättre i år vet inte trafikkontoret – sådana mätningar har inte gjorts för hösten ännu – men antalet p-vakter ute på gatorna är lika många som i fjol, så det har inte blivit lättare att komma undan.

Ett möjligt skäl till minskningen kan istället vara att bötesbeloppen har blivit större under den blågröna majoriteten. Från och med 1 april kostar det mellan 100 och 250 kronor extra att parkera fel. Och det just från 1 april som minskningen, med tusentals p-böter i månaden, börjar.

– Felparkeringsavgifterna ska verka avskräckande och öka mängden rättparkerade fordon så eventuellt kan höjningen haft den effekten, men det är för tidigt att uttala sig om långtidseffekter av höjningen, skriver Erik Söderberg, som är pressansvarig på trafikkontoret, i ett mejl.

Nu höjs p-böterna i Stockholms stad

Erik Söderberg säger att en annan tänkbar förklaring till att det är färre p-anmärkningar är att fler använder appen Betala P.

ANNONS

– Vilket gör det enklare för bilisterna i Stockholm att göra rätt, skriver Erik Söderberg.

Nära 300 miljoner till staden

Men samtidigt som antalet böter är färre i år har de höjda bötesbeloppen ändå gjort att staden fått in mer pengar. Intäkten från felparkeringar är hittills i år ungefär 20 miljoner större än samma period förra året.

Sam Eriksson som parkerade vid Hornstull tycker inte om höjningen av böter och tycker inte det har blivit lättare att hitta lediga platser efter den. Men han håller med om appens fördelar.

– Det är mycket lättare att betala parkeringsavgiften med appen. Men nu har det tyvärr blivit krångligare med PayEx, säger Sam apropå en säkerhetsuppdatering av appen.

Fakta

Minskning med 23 000 p-böter

336 008 p-böter delades ut januari-augusti 2019, jämfört med 352 951 böter under samma månader 2018 – som var ett år när antalet p-böter ökade kraftigt i Stockholm.

Januari till mars 2019 var antalet utdelade böter fortfarande fler än under samma månader 2018. Men under april-augusti 2019 har drygt 23 000 färre p-böter delats ut, en minskning med omkring 10% per månad i snitt.

Trots färre utdelade böter har har stadens intäkter från felparkering varit 296,9 miljoner kronor under perioden 1 januari till 31 augusti 2019, jämfört med 277,5 miljoner under samma period 2018.

Källa: Stockholms stad
Fakta

Nya bötesbelopp infördes 1 april 201

Felparkeringar som är trafikfarliga/hindrande höjs från 1 200 kronor till 1 300 kronor, vilket är maxtaket.

Trafikstörande/hindrande uppställning höjs från 850 kronor till 1 100 kronor.

Mindre trafikstörande uppställning höjs från 750 kronor till 900 kronor.

Källa: Stockholms stad