ANNONS

Tusentals klagomål efter snökaoset

Hägerstensvägen, onsdag förmiddag.
Hägerstensvägen, onsdag förmiddag.
Få förväntade sig att århundradets snöoväder skulle drabba Stockholm förra veckan och klagomålen strömmade in. "När det kommer så här mycket snö får det stora konsekvenser och man blir varse om vädrets makter", säger Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm.
ANNONS

Att snösmockan slog till Stockholm med full kraft förra veckan kan inte ha undgått någon. Nu väntar något varmare väder med regn men på många ställen är det fortfarande problem med framkomligheten.

– Läget i ytterstaden är okej. Vi jobbar hårt för att öppna busshållsplatser och vi börjar lyckas med det nu. I innerstan finns det fortfarande problem med framkomligheten på gångbanorna, men människor har börjat respekterat servicenätterna allt mer, säger Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm.

Det finns en flotta på omkring 200 snöröjarmaskiner, men många maskiner hade stora svårigheter att ta sig in på mindre vägar och trottoarer eftersom att många bilar stod kvar.

– Jag har full förståelse för att många inte hade möjlighet att flytta sina bilar, men på många ställen blir det för trångt mellan husfasaderna och bilarna för maskinerna att ta sig igenom. Snön är väldigt tung och hård att skotta så man behöver större maskiner. Men nu ser vi att stockholmarna hörsammat oss flyttat på sina bilar.

Han säger också att cykelstråken är prioriterade, men att ny snö faller ner när fastighetsägare skottar sina tak.

Till trafikkontoret vällde klagomålen in under de kritiska dygnen. På måndagen, innan det snöovädret slog som hårdast, inkom 211 klagomål till trafikkontoret, på fredagen inkom 1427 klagomål och på lördagen 1398 stycken.

– De flesta klagomålen handlade självklart om att det inte var skottat och halkbekämpat, säger Anders Porelius.

Vad prioriterade ni när snön föll som allra mest förra veckan? 

– Viktiga samhällsfunktioner som vägarna där blåljus tar sig fram på, så att människor kunde ta sig till BB exempelvis. Vi prioriterade även stombusslinjer, men den enorma hink av snö som föll på stan var svår att hantera.

ANNONS

Vilket område drabbades särskilt hårt? 

– Innerstaden var väldigt hårt drabbad i och med att det finns så många bilar där. Det gjorde att framkomligheten var väldigt begränsad.

Vilken lärdom kan man dra från det här?

– När det kommer så här mycket snö får det stora konsekvenser och man blir varse om vädrets makter. Nu ska vi utreda och analysera, något vi gör varje år, hur arbetet fungerar med våra entreprenörer och vilket ansvar vi som beställare har. Men när det kommer en halvmeter snö på ett dygn då blir det tufft.

Anders Porelius säger att resurserna inte tog slut, det var andra problem som de stod inför. De hade budgeterat och förberett sig för en normalvinter. Han säger att det skulle kosta enorma mängder pengar om man rustade inför ett sådant här snöfall varje år.

– Det senaste året ett sådant här snöfall kom var 2012, förra året kom det ingenting.

Fakta

Så många klagomål kom det från ditt område

Områden det kom flest klagomål från mellan 8-12 november:

  1. Södermalm
  2. Bromma
  3. Kungsholmen
  4. Östermalm
  5. Norrmalm

Områden det kom minst klagomål från mellan 8-12 november:

  1. Rinkeby
  2. Skärholmen
  3. Kista
  4. Älvsjö Västra/Östra
  5. Spånga Tensta
Källa: Stockholms stad/Trafikkontoret
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.