ANNONS

Svinnet från stans butiker bara ökar

Det kostar butiker och handlare flera miljarder kronor varje år.

Men för polisen är det svårt att komma till rätta med snatteri och stölder – som fortsätter öka i Stockholm.
ANNONS

Den 37-årige mannen gick in på Stadium på Sergelsgatan i Stockholm – och gick ut med en ryggsäck värd 1 399 kronor – utan att betalat för den. Bara några dagar senare stal samma man en parfymflaska från Åhléns i city för 975 kronor.

En 33-årig kvinna greps av vakterna när hon stal två sjalar, smink och väska till ett sammanlagt värde av 2 594 kronor på HM i city.

Mannen och kvinnan dömdes båda för stöld och snatteri – något som ökat allt mer det senaste året i centrala Stockholm.

Enligt en rapport från Svensk handel, som har 13 000 medlemsföretag, kostar det Sveriges handlare mellan sex och nio miljarder kronor om året.

– Det kostar mycket pengar, men tar även energi och resurser. Det påverkar även personalen. Fysiska skador inträffar i större omfattning på personal vid stölder och snatteri än vid rån, om man ska vara krass, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk handel.

För polisen är stöld och snatteri svårlösta brott. Anmälningar där det inte finns någon misstänkt läggs ner direkt.

Snatteri anses vara ringa stöld och gränsen till stöld, som har ett högre straffvärde, går vid 1 000 kronor. Svensk handel vill gärna se att begreppet snatteri tas bort från lagen.

– När det gäller snatteri så vet polisen att har gärningsmannen stulit för 700 kronor så är det knappt värt att utreda. Jag förstår att de kan ha viktigare brott att åka på. Men för en handlare är det frustrerande att polisen inte kommer när de ringer, säger Per Geijer.

Rolf Edin arbetar som förundersökningsledare vid Klara närpolisområde. Enligt honom tvingas polisen lägga ner många ärenden om stöld och snatteri då bevisläget är för dåligt. Polisen har även svårt att hinna med alla anmälningar.

ANNONS

– Ofta har man bara bilder från en övervakningskamera. Det ska vara så pass bra bilder att man kan bevisa vem personen är och att han begått brottet. Många är tyvärr för snåla för att sätta in bra kameror, säger Rolf Edin.

Bara ett av tio fall där det finns övervakningsbilder går vidare till åklagaren, som då kan välja att väcka åtal.

Samtidigt anser polisen att det är ett problem att inte alla butiker stöldlarmar sina kläder.

Ett annat problem som polisen tampas med är att det har blivit vanligare att yngre personer utnyttjas av äldre – för att stjäla.

– Äldre personer använder sig av de här unga killarna som inte är straffmyndiga. De utnyttjar barn, och det är riktigt illa, säger Rolf Edin.

”För en handlare är det frustrerande att polisen inte kommer när man ringer”, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk handel.

Fakta

Tusentals stölder