ANNONS

Tusentals tågade mot nazismen

I lördags demonstrerade Svenskarnas parti vid Gustav Adolfs torg. Motdemonstrationer lockade tusentals.
ANNONS

Efter Svenskarnas partis (SvP) möte bakom Operan gick det nazistiska partiet längs vattnet mot Skeppsholmen och tillbaka. Samtidigt pågick två mot­demonstrationer, på Norrbro och i Kungsträdgården.

Ett 70-tal deltog i SvP:s möte, medan tusentals befanns sig i Kungsträdgården.

När SvP gick förbi Kungsträdgården utbröt en del oroligheter och några maskerade personer vid Karl XII torg försökte forcera polisens avspärrningar.

– Till min glädje kan jag konstatera att det genomförts många tillståndsgivna och spontana sammankomster där alla sagt sin mening på ett civiliserat sätt. Men vid isolerade händelser och platser har det varit oroligt, säger polisens kommenderingschef Carolina Paasikivi.

Enligt polisen skadade sig tre civilpersoner och fyra poliser lindrigt. En person som klättrade upp på Operan greps och 15 personer omhändertogs för att ha brutit mot maskeringsförbudet.

Längs SvP:s valturné genom landet har flera kyrkor ringt i klockorna samtidigt som demonstrationerna för att uppmärksamma de mänskliga rättigheterna ordnats.

Även i Sankt Jacobs kyrka vid Kungsträdgården ringde klockorna i lördags i samband med en gudstjänst som med avsikt lagts klockan 14.

– Andakten tar ställning för allas lika värde och att vi inte gör någon skillnad på människor, säger domprost Hans Ulfvebrand.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.