Tusentals väntas fira midsommar vid slottet

Sill, nubbe och dans kring stången – på fredag väntas tusentals besökare till Tyresö slottspark.

Men det finns även midsommarfiranden av mindre storlek i kommunen, även om ett populärt just har gått i graven.

Var med och klä stången och dansa till spelmännens toner i Tyresö slottspark på fredag – tillsammans med tusentals andra midsommarfirare. Enligt arrangören är just det här firandet ett av de större i landet.

– Skansen lockar mycket folk och det finns några riktigt stora firanden i Dalarna. Bortsett från dem så har jag hört att vi hör till de största. Det brukar vara fullt med folk i hela parken och förra året kom uppskattningsvis runt 10 000 personer, säger Söders orienterings Milan Kopp som är en av arrangörerna.

Han tror att det är omgivningarna och det traditionella firandet som lockar.

– Det är väldigt vackert här med slottet och den fantastiska viken. Och folkdanslaget som kör traditionella lekar drar förstås också folk, fortsätter han.

Den som föredrar ett firande av mindre storlek har ett par andra alternativ i kommunen att välja på.

I Tyresta by inleds midsommarfirandet med löpartävling för vuxna, innan de mer traditionella inslagen som dans och sång tar vid.

På Solsäter firas det i dagarna två. På midsommarafton är det under ledning av Kulturella folkdansgillet, som i år även får förstärkning av dansande kolleger från österrikiska Salzburg.

Och på midsommardagen är det visning av Solsäter, högloftsstugan i allmogestil som byggdes för drygt hundra år sedan, varvat med äventyr för barnen.

Men festligheterna på Ällmora äng däremot, som sedan 1950-talet lockat runt 500 personer årligen, är inställt i år eftersom ingen ville vara festfixare.

– Det skär i hjärtat att en så gammal och fin tradition som Ällmoraängens populära midsommarfirande går i graven, har Annika Jankell, programledare och sommarboende i området som brukade leda lekarna efter ringdansen, tidigare sagt till Lokaltidningen Mitt i.

Fakta

Här kan du också fira

Tyresta by, Tyresta nationalpark: 11.30–17, stångresning 14.30.

Tyresö slottspark: 12–16.30, stångresning klockan 13.

Solsäter, vid Långsjön, Skälsätra: 12–18, även midsommardagen 12–16.

Källa: Tyresö kommun