Solen gassar och det är över 25 grader varm utanför de två containrarna som står uppställda vid parkeringen i Täby park.

På cykel kommer Täbybon Jennifer Sing. Hon låser upp och öppnar dörren till en container och kylan slår emot en.

– Varje dag kommer jag hit och kollar igenom vad vi har för beställningar och vad som är klart för skörd, säger hon.

Täbybon Jennifer Sing är odlingsansvarig i Täby.

Täbybon Jennifer Sing är odlingsansvarig i Täby.

Maria Svensson

Vertikal odling

För inne i containrarna odlas mängder av ätbara växter. Grödorna växer vertikalt på väggarna och som ett bibliotek med arkivskåp kan panelerna med växter flyttas i sidled.

Hydroponiska vertikalodlingar, som det kallas. Allt sås i små odlingspluggar gjorda av främst kokosfiber.

– Jag drar av och skördar 21 paneler i veckan och det är 33 sallader på en. Grönkålen, blommorna och vissa kryddor klipper vi så de behöver vi inte ta av från panelerna. De sallader som inte är tillräckligt stora klipper vi ner tillsammans med andra växer och gör en plocksallad, säger hon.

Efter att de skördats så packas de och märks och sen cyklar Jennifer Sing eller någon av hennes kollegor ut med grödorna till butikerna som anslutit sig, så som flera Ica butiker i Täby.

Flera tusen grödor

Vissa privatpersoner köper också från containrarna. Men även fast de stått på platsen i några år så vet inte alla vad som sker i dem berättar Jennifer.

– Vi brukar äta lunch här bredvid och då är det en del som blir förvånade över att vi jobbar här inne, ibland är det någon som knackar på, säger hon.

Sammanlagt är det flera tusen plantor som växer här inne, runt 3000 salladshuvuden och runt 1500 grönkålsplantor och mycket mer.

Mycket sköter sig. Elen kommer från de solceller som finns bredvid. Vattnet kommer från taket och bakom växterna sitter tyg som fånga upp dropparna som sedan växterna tar upp.

– Överflödet av vattnet åker tillbaka, som ett kretslopp säger Jennifer.

Hon trycker på en knapp för att visa ledbelysningen som fungerar som solen inne i containrarna.

– Den är röd och blå och sätt på en viss tid varje dag samma med fläktarna. Det inprogrammerat vilken luftfuktighet det ska vara, säger hon.

LED-belysning i rött och blått fungerar som sol inne i containern.

LED-belysning i rött och blått fungerar som sol inne i containern.

Maria Svensson

Vill utöka odlingen

Under sommarmånaderna är det lågsäsong på försäljningen berättar hon.

Men Green and growing vill fortsätta att växa. Idag finns företaget förutom i Täby i Sollentuna, Umeå och Visby. De för nu dialog med flera parter om att öppna i Danderyd och Åkersberga.

– Områden som är prioriterade är i närheten av Mörby centrum respektive handelsområdet vid Pilstugetorget i Åkersberga.