TV: Hör Andreas sjunga solo i Örnsberg

Andreas Angel får inspiration på tunnelbanan.
Andreas Angel får inspiration på tunnelbanan.
Shoppar frukt i Sätra centrum.
Shoppar frukt i Sätra centrum.
”I Aspudden har man en lite mer utvecklad hipsterstil. I Örnsberg har man hipsters som inte riktigt orkat ända fram.”
”I Aspudden har man en lite mer utvecklad hipsterstil. I Örnsberg har man hipsters som inte riktigt orkat ända fram.”
Ken Ring medverkar på singeln. Han rappar om att han är stolt över att vara ett "gettobarn", men konstaterar samtidigt att hans barn har blivit "medelklassbarn".
Ken Ring medverkar på singeln. Han rappar om att han är stolt över att vara ett "gettobarn", men konstaterar samtidigt att hans barn har blivit "medelklassbarn".
Söderortsbon Andreas Angel har skrivit en låt om medelklassen.

En klass som han själv tillhör.

– Vi måste inse hur privilegierade vi är, säger Andreas Angel som med bandet Hängslena Brinner släppt singeln "Medelklassbarn" i samarbete med rapparen Ken Ring.

Hör honom sjunga via länken nedan.

Det blåser kalla vindar över torget i Örnsberg. Andreas Angel har slunkit in på puben Diset för att värma sig innan vi ses för att åka röda linjen söderut.

De var bland annat på tunnelbanan som han fick inspiration till att skriva en låt om klasstillhörighet.

– Jag brukade fördriva tiden med att gissa vilka personer som skulle kliva av på de olika stationerna. Och hade faktiskt hyfsat rätt, säger han.

Han berättar lite skämtsamt hur han till och med såg skillnader mellan sina två hemmastationer.

– I Aspudden har man en lite mer utvecklad hipsterstil. I Örnsberg har man hipsters som inte riktigt orkat ända fram.

Hur ser man det?

– De har inte lyckats spara skägget hela vägen, det är något som inte stämmer i stilen (skratt).

Och stoppet i Axelsberg?

– Axelsberg är mer spännande, här finns en blandning av folk med olika bakgrund som är mer sund. I Mälarhöjden är det väl bara de som bor i lägenhet som åker tunnelbana

Han generaliserar förstås. Men klart är att personer med hans ursprung och klass blir färre i takt med att man kommer längre ut på röda linjen. Klassbegreppet intresserar honom. Och i låten ”Medelklassbarn” vill han att människor, från samma samhällsgrupp som han själv, ska inse hur privilegierade de faktiskt är. Ingen som vuxit upp i trygga hem med goda inkomster kan säga att de börjat med två tomma händer, menar han.

– Jag är själv uppvuxen på Enskedefältet i en villa. Fick som liten ett trumset i julklapp som jag kunde sitta och banka på. Jag hade tillgång till replokaler, via kyrkan eftersom mina föräldrar var frikyrkliga. Det är klart att det är mycket svårare att ta dig fram om du kommer från underklassen. Då kanske musiken verkar helt ouppnåelig. Så hatten av för alla som lyckas.

En av dem som lyckats trots en svår uppväxt är rapparen Ken Ring, som medverkar på singeln. Han rappar om att han är stolt över att vara ett ”gettobarn”, men konstaterar samtidigt att hans barn har blivit ”medelklassbarn”.

– Jag tycker att det är en fantastisk rap som ger andra perspektiv på låttexten, säger Andreas.

Det är inte första gången Andreas Angel utforskat olika strukturer i samhället. När han gick på Kungliga Musikhögskolan surnade han till över att det var så hierarkiskt och gubbigt och skapade tillsammans med några andra elever teaterföreställningen ”Vem får höras?”

– Jag gick producentlinjen och upptäckte att det var ett större steg för tjejer att gå fram och ratta ljud i studion, eftersom det inte fanns några förväntningar på att de skulle göra det. Med fler kvinnliga lärare hade de blivit betydligt lättare.

Hängslena brinner består förutom Andreas Angel av Micke Bäck, Tobbe Rydberg, Carl Emil Larsson och Johan Kvarnström.