Tv-huset kan rivas för tusen bostäder

Tv-huset är för gammalt och ska byggas om. Något som kan göra plats för 1 000 bostäder på Gärdet.

Sveriges Television vill bygga ett nytt mediehus och samla alla delar av produktionen i en enda fastighet. Det skulle innebära att det går att bygga tusen nya bostäder vid Gärdet.

– Vi har pratat med kommunen och fått väldigt positivt bemötande till att marken används, speciellt med tanke på bostadssituationen i Stockholm, säger SVT:s Carl Andersson som leder arbetet med ombyggnaden.

Förslaget är ännu inte politiskt förankrat, utan är fortfarande på idéstadiet. Anledningen till planerna är dels att huset är gammalt och dels alldeles för stort för Sveriges televisions verksamhet. I stället skulle man kunna samla all verksamhet längs Oxenstiernsgatan, mellan Karla­vägen och Taptogatan. Där ligger i dag det kontorshus som skulle rivas och byggas upp igen. I detta hus skulle sedan alla kontor och studior finnas.

Och när alla har trängt in sig i den nya lokalen skulle man enligt Sveriges Television kunna bygga runt tusen nya bostäder i fyra nya hus längs Valhallavägen. Husen skulle gå in mot området där tv-huset ligger i dag. Och då kanske man skulle kunna knoppa där Hylands hörna spelades in mellan 1962 och 1983.

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) bekräftar att staden har mött SVT, men betonar att ingenting är spikat.

– Men tusen bostäder i ett sådant läge är alltid intressant. Och det vore ju jättebra om stockholmarna fick tillgång till Radiohusparken, inte minst om det blir ett bostadsområde.

Det vore ju jättebra om stockholmarna fick tillgång till Radiohusparken.

Tjuvar körde elbil och saboterade på skansen

Djurgården Fem män har åtalats, misstänkta för att i somras ha brutit sig in på Skansen och begått flera brott där.

Männen, som är i 20-års­åldern, ska bland annat ha stulit en elbil inne i djurparken. Efter att ha tömt två pulversläckare körde de bilen rakt igenom en grind och orsakade skador för 27 000 kronor.

Gänget greps på Strandvägen. Mannen som körde åtalas också för rattfylleri.

Vittne stoppade ficktjuv i t-banan

stadion En observant kvinna tyckte sig förra onsdagen se hur en ficktjuv tog en mobil från en medresenär i morgonrusningen vid Stadions tunnelbanestation. Vittnet sprang då först till den bestulna för att kolla att hon hade sett rätt.

När vittnet fick stölden bekräftad sprang hon i fatt tjuven och stoppade honom. Av en slump stod en civilpolis bredvid och i tjuvens byxor hittades telefonen. Ficktjuven greps på plats, misstänkt för grov stöld.