Tv-pejlare slog till – trots stendöd tv

Thomas Nilsson hittade en gammal tv i soprummet. Men när han slog på den small det till och nu har den varit död i flera år. Trots detta har Radiotjänst i Kiruna AB drivit in drygt 4 000 kronor i licensavgifter.

Det var två år sedan en tv-pejlare knackade på dörren till Thomas Nilssons lägenhet i Årsta. Sedan dess har räkningarna trillat in, trots att Thomas förklarade att tv:n inte fungerar.

Han har dessutom ett intyg från en reparatör att den är bortom räddning.

– Jag har pratat med flera personer vid kundtjänst, men de fortsätter skicka räkningar, säger han.

Men kampen för upprättelse mot Radiotjänst har varit en Davids kamp mot Goliat. Kronofogden drog i mars drygt 4 000 kronor från Thomas Nilssons lön för den obrukbara tv:n.

– Jag har till och med erbjudit mig att skicka upp tv:n till Kiruna om de betalar frakten så att de kan se att den inte funkar. Men det blev nobben, berättar Thomas.

Han har JO-anmält händelsen, och JO har i sin tur begärt att Radiotjänst i Kiruna AB förklarar hur handläggningen gått till. Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten.

Händelsen kan tyckas absurd, men det är inte bara Thomas som känt sig rättslös efter avgiftskontrollanternas besök.

Bogdan Grysiewicz i Högdalen råkade ut för en liknande händelse.

– Kontrollanten frågade om jag hade en dator. Jag berättade att den varit trasig sedan länge. En vecka senare fick jag en räkning, säger han.

Bogdan valde att betala fakturan av rädsla för att hamna hos Kronofogden.

– Jag har varken internet eller tv. Men kundtjänst säger att de inte kan göra någonting när jag förklarar det för dem.

Enligt Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt ska man ”i princip” inte behöva betala licens för en tv eller dator som är trasig.

– Det verkar som att det gått något slags kräftgång i det här specifika ärendet, säger han när Lokaltidningen Mitt i berättar om Thomas Nilssons fall.

Johan Gernandt rekommenderar den som inte vill betala att göra sig av med tv:n för att vara på den säkra sidan. Samtidigt konstaterar han att bevisbördan ligger på Radiotjänst om saken skulle hamna i domstol.

– Det låter som att förvaltningsrätten kommer att ge den här mannen rätt, säger Johan Gernandt, som nu även lovar att undersöka hur Thomas ärende har hanterats.

Thomas Nilsson har tvingats betala drygt 4 000 kronor till Radiotjänst i Kiruna AB trots att tv:n inte går att använda.

Jag har till och med erbjudit att skicka tv:n till Kiruna.Thomas Nilsson

Fakta

Ingen avgift för trasig tv

I lagen om finansiering av radio och tv står att avgift inte behöver betalas om mottagaren ”är varaktigt undanställd eller obrukbar vad gäller tid efter det att förhållandet har anmälts till Radiotjänst i Kiruna AB.”

Sedan tv-sändningarna blivit tillgängliga på internet räknas även utrustning som datorer eller surfplattor med internetuppkoppling som tv-mottagare i juridisk mening.

Källa: Lag (1989:41), Radiotjänst