Tv-pirat krävs på 37 miljoner kronor

Mannen tog betalt för att distribuera betal-tv illegalt till drygt 1 700 kunder.

Men polisen slog till och efter domen ska mannen betala nära 37 miljoner kronor i skadestånd.

Fallet är det hittills största i Sverige. Förutom skadeståndet ska mannen från södra Stockholm sitta ett år i fängelse.

– Jag tycker att domen är skälig och har bra argumentation, säger Anders Braf, security manager på organisationen Stop som tillvaratar flera tv-bolags intressen.

Mannen har genom så kallad cardsharing tjänat pengar på att göra betal-tv tillgängligt för 1 736 kunder med hjälp av internet. Han har också distribuerat tv genom sammankopplingar med andra illegala nätverk.

Åklagaren kom i sina beräkningar fram till att mannen tjänat 2,9 miljoner kronor på sin verksamhet. Men Canal Digital och Viasat, som stämt mannen, hävdar att verksamheten gjort att de förlorat stora belopp. Totalt stämde de mannen på 55 miljoner kronor.

Tv-bolagens skadeståndskrav grundar sig på att bolagen gått miste om pengar genom att kunder haft tillgång till deras kanaler utan kostnad, men också genom att illegala nätverk skadar marknaden då framtida kunder riskerar att välja billigare illegala alternativ, och genom att mindre intäkter för bolagen ger mindre pengar till inköp av program.

Därmed riskerar deras kanaler att bli mindre attraktiva.

Tingsrätten går helt tv-bolagens beräkningar när det gäller förlorade inkomster. Mannen i 50-årsåldern ska därför betala 37 miljoner kronor. Däremot tycker tingsrätten att tv-bolagens krav på 18 miljoner kronor, för bland annat marknadsstörningar, är ”tillhöftade”. På den punkten vann tv-bolagen inget gehör.

– Cardsharing är den absolut svåraste konkurrenten för alla inom betal-tv-branschen. Alla är förlorare, både betalande kund och bolagen i sig. Vi i branschen bör finna en bättre modell som verkligen visar på vilka skadeverkningar cardsharing har på ett större plan, säger Anders Braf.