Två års fängelse för yxrån mot matbutik

Två män beväpnade med yxa och kofot sprang in på livsmedelsbutiken i Rissne och tvingade till sig kontanter.

Men de tappade pengarna i flykten.

Nu har en 34-årig man dömts.

Det var den 30 september, strax efter stängningstid som två män tog sig in i livsmedelsbutiken i Rissne. De slog sig in genom butikens fönster med en yxa och tvingade en i personalen att tömma ett kassaskåp.

När de upptäckte att kassaskåpet bara innehöll några få myntrullar ska de ha hotat den anställde. Enligt tingsrätten släckte de ned i rummet och skrek att de skulle ”slå henne sönder och samman” om hon inte fick fram mer pengar.

Kvinnan förklarade att hon inte hade tillgång till de andra kassaskåpen och de två männen försvann till slut med 8 000 kronor i en sportbag. När de hörde att polisen var på väg tappade de väskan med pengarna och sprang därifrån.

Ett vittne, en polisstudent, såg hur de två männen flydde från butiken och sprang ifatt 34-åringen. Efter att ha följt efter honom i flera minuter kunde polisstudenten gripa rånaren, efter att han ramlat in i en buske.

– Det var otroligt viktigt att vittnet agerade direkt. Utan hans uppgifter hade vi kanske inte fått tag på mannen, säger Pia Johansson, förundersökningsledare vid Västerortspolisen.

Den andra gärningsmannen, som beskrivs som en äldre man med en sjal för ansiktet, försvann från platsen och polisen har fortfarande inga uppgifter om vem han är. Mannen ska inte ha fått med sig någonting av stöldgodset.

Hur planerat var det här?

– Inte särskilt. Min uppfattning är att gärningsmännen har bestämt när och var rånet ska göras, men inte mer än så, säger Pia Johansson.

34-åringen, som nu dömts till två års fängelse, menar att han inte minns händelsen då han både hade druckit alkohol och tagit droger.

Han erkänner försök till stöld men nekar till rån, eftersom han inte visste att det fanns någon personal i butiken och då han menar att det inte var han som bar på bytet. Han döms också för försök till misshandel av polisstudenten och olaga hot, samt kvinnofridskränkning i ett annat ärende.

Fakta

Flera rån i Sundbyberg på kort tid

24 november: En livsmedelsbutik i Lilla Alby rånas av flera gärningsmän som hotar personalen med ett pistolliknande föremål. De kommer över en summa pengar och flyr i bil.

15 november: Smash and grab-kupp på Åhléns i centrala Sundbyberg. Två män rammar varuhuset under natten och får med sig varor av okänt värde.

29 maj: Två barn rånas på Golfängarna. Ungdomsgänget får med sig en ­mobiltelefon och en tiokrona.