ANNONS

Två astronauter landar i skolan

Johan Axelsson Lindskog, Karl Asp, Signe Larsson och Helen Jamshidi  på Värmdö gymnasium får träffa en livs levande astonaut på onsdag.
Johan Axelsson Lindskog, Karl Asp, Signe Larsson och Helen Jamshidi på Värmdö gymnasium får träffa en livs levande astonaut på onsdag.
Andrew Gaffney har tillbringat nio dagar, två ­timmar, och 14 minuter i rymden.

I morgon är det eleverna på Värmdö gymnasium som får hans tid.

– Det ska bli kul att träffa en astronaut på riktigt, säger Signe ­Larsson, 17 år.
ANNONS

45-årige Aleksander Samokutaev från Ryssland och amerikanen ­Andrew Gaffney, 69, delar båda en stor upplevelse.

De har sett jordklotet från rymden.

I morgon ses de som kollegor när de besöker Värmdö gymnasium, som en del i organisationen ASE, Association for Space Explorers, årliga konferens.

Kanske är det också då som en eller flera elever bestämmer sig för att bli Sveriges andra – och Värmdös första – astronaut.

17-åriga Signe Larsson har redan funderat på det.

– Alla vill väl bli astronauter? säger hon.

Det är den svenske astronauten Christer Fuglesang som bjudit in sina kollegor till Stockholm för den årliga konferensen.

En återkommande programpunkt är att avsätta en dag till att möta allmänheten och elever.

Totalt kommer 100 astronauter att besöka skolor landet över.

ANNONS

Temat är Inspired by Space, och inspirerade är något som Värmdö gymnasiums elever hoppas bli när astronauterna håller i en föreläsning där det också finns chans att ställa frågor.

– Det finns så mycket som jag vill fråga, till exempel vad som händer med ens sociala liv när man drar ut i rymden. Hur påverkar det familjen?, säger Signe Larsson.

I publiken sitter elever från årskurs två och tre.

Skolans rektor, Christina Ahlgren, tror att särskilt de som läser det naturvetenskapliga programmet med inriktning astrofysik kommer att dra stor nytta av astronauternas föreläsning.

– Besöket kommer definitivt att ge kunskap inom det här området och jag tror att det kommer att vara spännande att höra direkt från någon som faktiskt har erfarenhet av rymden, säger hon.

Fakta

Träffa Christer Fuglesang

ASE, Association for Space Explorers, är en organisation för världens alla rymdfarare och har 395 medlemmar från 36 länder.

ASE arbetar för ett ökat rymdintresse hos unga.

Årets kongress äger rum i Stockholm 20-27 september. Värd är Sveriges enda ASE-medlem Christer Fuglesang.

Den som vill träffa en astronaut kan bege sig till Kulturhuset på förmiddagen den 23 september. Då välkomnas allmänheten.

ANNONS