ANNONS

Två av tre fick inte jobb i kommunen

19-åringarna Agnes Bolling och Hanna Sundqvist har båda sökt sommarjobb. Agnes Bolling har ordnat ett jobb medan Hanna Sundqvist väntar på besked.
19-åringarna Agnes Bolling och Hanna Sundqvist har båda sökt sommarjobb. Agnes Bolling har ordnat ett jobb medan Hanna Sundqvist väntar på besked.
Två av tre unga får nej till kommunens sommarjobb. En allianspolitiker beklagar att kommunen inte lyckas ordna fler sommarjobb.

En annan befarar att fler sommarjobb skulle konkurrera ut andra jobb.
ANNONS

Omkring 350 ungdomar har genom kommunens försorg fått sommarjobb i år, inom barnomsorg, äldreomsorg, renovering av skolgårdar, etcetera. Antalet är ungefär lika stort som tidigare år, enligt Nacka kommun.

1 300 ungdomar sökte årets sommarjobb, varav knappt 1 000 alltså har fått nej. Vilka som får sommarjobb beror enligt kommunens handläggare delvis på slumpen, tiderna för de lediga jobben ska passa med när ungdomarna kan jobba.

Liksom tidigare år har vissa ungdomar även förtur till sommarjobben, som ensamkommande flyktingungdomar och ungdomar från socialt utsatta familjer.

Arbets- och företagsnämnden, den nämnd som beslutar om pengar till sommarjobben, har i år en budget på knappt tre miljoner kronor.

Ledamoten Louise Ollivier (MP) säger att hon inte tidigare har hört att det är ett så stort antal ungdomar som inte får sommarjobb. Hon tycker att mer pengar behövs till sommarjobb och tänker ta upp detta i nämnden.

– Det här är en viktig funktion att det fungerar, det kostar inte så mycket pengar, säger hon.

Ylva Sandström (M), förste vice ordförande i arbets- och företagsnämnden, tycker å sin sida att det egentligen inte är kommunens uppgift att ordna sommarjobb åt unga, förutom till prioriterade ungdomar. Skulle kommunen ordna sommarjobb till alla sökande riskerar kommunen att konkurrera ut andra jobb, menar hon.

Grannkommunerna Värmdö och Tyresö betalar halva lönen, även för unga som jobbar åt privata företag, för att få till fler sommarjobb. Varför inte Nacka?

– Det är oschysst konkurrens tycker jag. Jag tycker sommarjobben ska vara komplement, till dem som behöver stöd och hjälp.

ANNONS

Jan-Eric Jansson (KD), nämndens ordförande, säger att det egentligen är betydligt fler än 350 ungdomar som fått sommarjobb, men då i lokala företag. Kommunen bör ändå arbeta för fler sommarjobb, tycker han.

– De underlättar för ungdomar att komma in i arbetslivet.

Kommunen erbjuder sommarjobb mellan den 15 juni och 16 augusti. Ungdomarna får jobba tre veckor var och får betalt mellan 70 och 80 kronor i timmen.

Har du sökt sommarjobb?

Lucas 
Pettersson, 19:

– Ja, men jag har inte fått svar än. Det är första gången jag söker, jag vet inte om det är lättare eller svårare än tidigare somrar.
Simon 
Weideskog, 18:

– Ja, jag ska jobba på seglarskola. Jag tror det beror på vilka krav man ställer om man får sommarjobb eller inte.
Hannele 
Koskinen, 18:

– Ja, jag har sökt jobb i butik men hittills har jag fått nej. Alla som ville borde få sommarjobb, det är viktigt att få erfarenheten.
Daniel 
Broström, 19:

– Jag har andra planer och har inte sökt jobb. Har man rätt utbildning och kontakter tror jag att man får jobb.