Två bassänger ska bli fyra i Åkeshov

Agnes Fährlin från Spårvägen simklubb vilar sig efter ett pass i 25-metersbassängen i Åkeshovs simhall, som snart ska renoveras.
Agnes Fährlin från Spårvägen simklubb vilar sig efter ett pass i 25-metersbassängen i Åkeshovs simhall, som snart ska renoveras.
En helt ny 25-metersbassäng och en helrenoverad simhall.

Det väntas bli beslutet när politikerna i kväll tar ställning till den efterlängtade renoveringen av Åkeshovs simhall.

I dag tisdag fattas det officiella beslutet om den efterlängtade renoveringen av Åkeshovs simhall i stadens idrottsnämnd. Men Mitt i kan redan nu avslöja resultatet: Simhallen totalrenoveras och en helt ny 25-metersbassäng byggs till vänster om huvudingången där det i dag är en grusparkering.

– Alliansen är överens och vi har majoritet. Men frågan har bollats med Socialdemokraterna och Miljöpartiet också, säger idrottsborgarrådet Regina Kevius (M).

Det är ingen vanlig renovering eftersom hallen är i såpass dåligt skick. I stället rivs stora delar av bassängen och byggs upp på nytt. I dag finns en 25-metersbassäng och en undervisningsbassäng. ­Efter renoveringen blir det alltså två 25-metersbassänger och två undervisningsbassänger.

– Det beslut som tas kan ses som ett inriktningsbeslut. Sedan blir det upphandling av entreprenörer och spaden kan i bästa fall sättas i marken hösten 2014, säger Regina Kevius.

En omdebatterad fråga har varit vart simhallsbesökarna ska ta vägen under de omkring två år som arbetet troligen kommer att ta. Ett tillfälligt tak över Nälsta­badet i Vällingby har varit på tapeten och nu har politikerna bestämt sig också för det.

– Under renoveringen av Åkeshov måste människor ha någonstans att simma, säger Regina Kevius.

Linn Bessner från Spårvägen simförening, som länge drivit frågan om att något måste göras åt badhussituationen i västra Stockholm, är positiv till beskedet om en extra bassäng.

– Jag tänker att det är jättebra med en utökning av bassängerna. Det behövs simhallar och man behöver bygga nytt för att det ska finnas tider till simundervisning där efterfrågan är väldigt stor från invånarna.

Den planerade totalrenoveringen beräknas kosta 237 miljoner kronor. Sedan tillkommer ungefär 70 miljoner för tillbyggnaden, även om idrottsborgarrådet Regina Kevius tror att den andra siffran är i överkant.

Huruvida en renovering är bästa alternativet i jämförelse med nybygge kan diskuteras, enligt Linn Bessner.

– Vi i västerorts simföreningar tillsammans med svenska simförbundet tycker att det rent ekonomiskt är bättre att bygga nytt. Man har också mer koll på kostnaderna vid ett nybygge, säger hon.

Det är jättebra med en utökning av ­bassängerna.Linn Bessner, spårvägen sim

Fakta

Totalkostnad 381 miljoner

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Stockholms simhallar som många är i skriande behov av renovering.

Staden lade undan omkring 500 miljoner för fyra hallar men nästan halva budgeten gick åt till den första: Farsta simhall.

Renoveringen som nu beslutats kostar, enligt utredningen, 273 miljoner. Sedan tillkommer 38 miljoner i tillgänglighetsanpassning och cirka 70 miljoner för tillbyggnaden.