Två bränder på tre dagar

En av årets mest eldhärjade perioder närmar sig. Men redan förra veckan utbröt två naturbränder inom loppet av tre dagar i Upplands-Bro.

I Tibble ryckte rådiga grannar in och förhindrade en skogsbrand.

Med bara några dagars mellanrum har det brunnit på två ställen i kommunen. Förra lördagen kunde rådiga grannar hjälpa till att förhindra en skogsbrand i Tibble. Tre dagar senare utbröt en större brand i skogen vid Frölunda badplats.

– Det var piloter i ett flygplan, som var på väg ner för landning, som såg branden från luften. Då brann det på ett 10 000 kvadratmeter stort område, men det är oklart var som orsakade den, säger Leif Hellbom, tillförordnad stationschef på Bro brandstation.

Ingen person kom till skada.

Johan Sundborg var en av de första att upptäcka branden vid skogsdungen mellan Vinbärsstigen och Rönnbärsvägen i Tibble tre dagar tidigare.

– Jag kände att det luktade bränt från skogen. Det var redan några där som hade ringt brandkåren, men det dröjde tio minuter innan de kom. Under tiden försökte jag kväva elden med granris, berättar han.

Göran Zetterlund, som också bor i området, var på väg hem från en 50-årsfest när han och hans sällskap både kände röklukt och såg rök i skogsdungen.

– Första tanken var att någon grillade uppe i skogen. När vi kom närmare såg vi eld och att några personer försökte släcka branden, säger han.

Marken var någorlunda torr och risken för att branden skulle sprida sig var stor, enligt räddningstjänsten. Tack vare att den upptäcktes i tid kunde den snart släckas.

Den här gången slutade det väl. Men faktum är att årets mest eldhärjade period närmar sig.

Förra året ökade antalet bränder med 33 procent jämfört med 2010och juni var den mest drabbade månaden, enligt uppgifter från försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Enligt samma statistik, som går sex år tillbaka i tiden, brinner det 31 procent mer i juni och juli jämfört med en genomsnittlig månad på året.

– Under december, den vintermånad då det brinner som mest, är en typisk brandorsak glömda ljus som annars aldrig är tända. På sommaren ser vi många bränder som beror på grillning, slarv med underhåll av båtar och sommarhus, som alla kan få förödande konsekvenser, säger Håkan Franzén, husförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Vad som orsakade branden i Tibble är fortfarande oklart.

– När det är en markbrand handlar det oftast om att någon slarvat med lägereld eller kastat en fimp. Det är vanligt förkommande. Det kan också hända att en glasbit som ligger i solen fattar eld, säger Leif Hellblom på Bro brandstation.

Är branden av större karaktär kopplas polisen in för att utreda om något brott ligger bakom. Det kommer man dock inte göra i dessa två fall som anses rätt småskaliga.

– En eld kan snabbt sprida sig och bli enorm. Om allmänheten kan bidra med att släcka eller förhindra att branden sprider sig tills brandkåren är på plats, är vi jättetacksamma, säger Leif Hellbom.

Håkan Franzén tipsar om att använda sitt sunda förnuft för att undvika bränder.

– Ta seden från där du kommer. Det vill säga, se till att ta med brandsläckaren till sommarboendet och installera en brandvarnare. Precis som om du vore hemma.

Fakta

Så förebygger du bränder

Eldning utomhus är normalt tillåtet, men kontrollera så att ­generellt eldningsförbud inte råder. Den som eldar gör det på eget ansvar.

Större eldar ska anmälas till Räddningstjänsten.

Eldning utomhus rekommenderas inte vid stark vind.

I ditt hem bör du ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.

Kontrollera trasiga sladdar och elektroniska apparater.

Använd endast ljusslingor och infravärme som är godkända för utomhusbruk.

Grilla bara på balkongen om det är tillåtet i huset där du bor.

Källa: Trygg-Hansa och Räddningstjänsten