Två bröder åtalas för mord

Polisen spärrade av Rinkeby torg efter skottlossningen då flera personer träffades av rikoschetter.
Polisen spärrade av Rinkeby torg efter skottlossningen då flera personer träffades av rikoschetter.
Två bröder åtalas för att ha mördat en man i 40-årsåldern på Rinkeby torg i somras. En av bröderna anklagas även för att ha skottskadat fem andra personer som råkade befinna sig på torget.

Det var söndagen den 30 augusti som det utbröt en skottlossning på Rinkeby torg. De två bröderna, 27 respektive 38 år gamla, ska ha gått till attack mot en person som de kände.

27-åringen högg mannen med en kniv och 38-åringen avlossade flera skott med en pistol, enligt åtalet. De planerade och begick mordet tillsammans, enligt kammaråklagaren Maria Hävermark.

– Obduktionen visade att mannen främst dog av knivskadorna. Men jag hävdar att de utförde mordet tillsammans och i samförstånd, säger hon.

Omedelbart efter skottlossningen började polisen söka efter de två bröderna. Redan samma dag gav de sig till känna och överlämnade sig till polisen.

Fem personer vid torget drabbades av skador från de rikoschetter som skotten orsakade. Någon träffades i ljumsken, andra fick skador i ben och armar.

– Lyckligtvis blev skadorna relativt begränsade. Ingen fick livshotande skador enligt rättsintyget, säger Maria Hävermark.

Advokaten Thomas Olsson är 38-åringens försvarare vid rättegången som startar i Solna tingsrätt på tisdag. I polisförhör har mannen gett sin version av händelserna och han nekar till mord.

– Han medger att han varit där men förnekar mordanklagelsen. Vid rättegången kommer han att redogöra mer för sin inställning, säger Thomas Olsson.