Två döms efter brutalt knivrån

20-åringen från Täby fick en hagelbössa tryckt mot munnen. Och hans lunga punkterades med ett knivhugg. Nu har två män dömts för det brutala rånet.

Kniven gick in i ryggen. Den stack hål på ena lungsäcken och skadorna blev livshotande för den 20-årige mannen från Täby.

Det var den 22 januari som 20-åringen skulle ta nattbussen hem till Täby efter en fest i Österåker. Då attackerades han av två män, 18 respektive 20 år, från Åkersberga. Beväpnade med kniv och en del av ett avsågat pumphagelgevär gav de sig på sitt offer med knuffar och hot.

Gevärsdelen hade de stulit från en villa där de varit på fest tidigare under kvällen, enligt domen. Vid rånet ska de ha tryckt gevärsdelen mot munnen på Täbybon och sedan tilltvingat sig mobiltelefon, SL-kort, bankomatkort och cigaretter.

Det är oklart vem av männen som utdelade knivhugget. Klart är dock att hugget kunde ha tagit Täbybons liv, enligt rättsintyget.

Nyligen avlutades förhandlingarna i Attunda tingsrätt och de båda männen dömdes bland annat för misshandel och grovt rån.

– Det är tillvägagångssättet som gör det till grovt rån. Att de använt kniv och gevär eller en del av ett gevär och tillfogat svår skada, sade kammaråklagare Per Kjellstrand inför rättegången.

18-åringen dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader. Hans 20-årige medbrottsling dömdes till fyra år och åtta månaders fängelse. Båda männen har förnekat brottet. De tänker också överklaga domen.

– Min klient var inte ens på platsen. Han är oskyldig och ska inte dömas för det här brottet, säger advokat Roland Malm som försvarat 20-åringen.

De båda männen dömdes även för stöld av geväret tidigare samma dygn. 20-åringen dömdes dessutom för narkotikabrott.

Fakta

Rån/grova rån