ANNONS

Två döms efter inbrott i Spånga

Förra året drabbades drygt 300 hushåll i Spånga-Tensta av inbrott.
Förra året drabbades drygt 300 hushåll i Spånga-Tensta av inbrott.
Förra året drabbades över 300 hushåll i Spånga och Tensta av inbrott. Gärningsmännen åker sällan fast - men i slutet av förra året greps två män i Spånga efter tips från vaksamma grannar.
ANNONS

En lördagskväll i mitten av november var en kvinna utanför sitt hus i Bromsten när hon såg ljuset av en ficklampa i grannarnas sovrum. Hon visste att grannarna var bortresta så därför ringde hon polisen. Några minuter senare grep polisen en 22-årig man en bit från huset. I mannens väska låg klockor och smycken värda närmare 60 000 kronor.

I väskan hittade polisen dessutom stöldgods från ett annat inbrott som inträffade samma dag i ett hus ett par hundra meter därifrån.

22-åringen åtalades för båda inbrotten men dömdes bara för det första. Enligt tingsrätten kunde åklagaren inte bevisa att mannen begått det andra inbrottet. 22-åringen dömdes till sex månaders fängelse.

Samma vecka inträffade ett inbrott i Sundby. En granne fick syn på en man som gick fram och tillbaka utanför grannens hus. Mannen gick sedan upp till huset och slog något mot köksingångens lås och gick in i huset.

Grannen ringde polisen som grep en misstänkt man några hundra meter bort efter att en hundpatrull hittat honom vid ett förråd. I handen höll han ett skrin med smycken – värda över 100 000 kronor – som stulits från huset.

I tingsrätten hävdade mannen att han köpt smyckena av någon annan. Enligt tingsrätten var den förklaringen inte trovärdig, men rätten ansåg samtidigt att det inte gick att bortse från den. Han dömdes därför för häleri. Mannen erkände dock ett annat inbrott i Spånga i somras och dömdes för det samt för narkotikabrott, försök till grov stöld och förberedelse till grov stöld. Straffet blev skyddstillsyn.

Mellan januari och december förra året drabbades 303 hushåll i Spånga och Tensta av inbrott. Mycket få av dem klaras upp.

– Det är förstås glädjande när ett gripande leder till fällande dom. Det är svårt att säga vilken effekt domarna har, men visst kan det ha ett signalvärde att någon döms för inbrott, säger polisen Ivan Erixon som utreder inbrott i Järva.

Under jul och nyår anmäldes två bostadsinbrott i Spånga.

ANNONS

– Det är inte anmärkningsvärt många, med tanke på att många har varit bortresta, säger Ivan Erixon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.