Två fälldes i härva med stjälande barn

Haningeungdomarna i 18-årsåldern åtalades för att med maffialiknande metoder ha begått allvarliga brott.

Men bara en av sju åtalade dömdes till fängelse.

Polisen säger själva att de blivit skrämda av de maffia­liknande metoderna som ska ha använts. De två huvudmisstänkta Haninge­ungdomarna, som satt frihetsberövade i flera månader innan de nyligen lyckades rymma, beskrevs av ungdomspolisen som ovanligt smarta för att tillhöra den kriminella världen.

Med våld och hot om våld misstänktes det kriminella ungdomsnätverket för att själva ha begått brott och tvingat andra att begå brott som stölder.

Enligt åtalen och förhören handlade det om allt från inbrott och grova misshandelsfall med tillhyggen till utpressningar på 10 000-tals kronor.

Runt 20 personer från Haninge och andra delar av länet har enligt åtalen utsatts för brott, men tingsrätten valde att döma bara två av de sju åtalade. Det grövsta straffet landade på två månaders fängelse för en 19-åring för stöld, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Det andra straffet, 2 000 kronor i dagsböter för misshandel, fick en av de huvudmisstänkta.

Narkotika och våld har florerat i kretsarna, och under specifika situationer även alkohol, vilket enligt tingsrätten gjort det svårt att slå fast trovärdigheten hos de hörande som vittnat mot de åtalade.

Tingsrätten menar att många av de påstådda misshandelsfallen inte kan bevisas, då man inte kan utesluta att det har handlat om nödvärn från de åtalade.

Ligan har misstänkts för brott i Haninge och i centrala Stockholm under delar av 2011 och 2012. De två huvudmisstänkta i 18-årsåldern, som är väl kända av polisen och häktades i början av året, rymde alltså nyligen under permission under kriminalvårdens vakt.

– Det stämmer. Min ungdomsutredare var väldigt upprörd på grund av detta, säger Pia Vohl, biträdande förundersökningsledare vid polisen.

En av ungdomarna har fångats in igen, men den andre är alltjämt på fri fot. En av dem har nu alltså dömts för misshandel.