ANNONS

Två fick ström genom kroppen

Vid arbete med en ny anläggning på Käppalaverket borde strömmen ha varit avslagen. Men det var den inte.

Två personer fick ström igenom sig.
ANNONS

Det var när konsulter från ABB och Ramböll höll på att testa utrustning i en ny byggnad, som just uppförs på Käppalaverket, som olyckan inträffade. En så kallad manöverlåda skulle testas. Det var bråttom att prova den lådan för att hinna göra eventuella förändringar i fyra andra lådor.

Vid testet upptäcktes ett fel som krävde omkoppling och det var då en person fick kontakt med en spänningsförande ledare, som borde ha varit spänningslös.

– Det var den mänskliga faktorn – det berodde på stress, säger Ivan Näslund, teknikchef på ABB som har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Personen som tog i ledaren kände inte strömmen eftersom han hade skyddande skor, men han fick kroppskontakt med sin kollega som höll i ett räcke, och strömmen gick då även genom kollegan.

– Men det gick bra för båda. Det var ganska lätt strömgenomgång. Konsulterna fick inga men och inga problem efteråt. Men har man fått ström genom kroppen så uppsöker man sjukhus för kontroll enligt gällande rutiner, säger Ivan Näslund.

I den nya anläggningen som testades kommer Käppalaverket att avvattna slammet innan de körs ut till jordbruksmark.

– Den här nya anläggningen blir modern, inbyggd och luktfri. Det blir mer rationellt att arbeta i den och arbetsmiljön kommer att bli bättre, säger Per Manhem, vd på Käppalaverket.

Fakta

Tar till vara på avloppsvatten

Käppalaförbundet renar avloppsvatten från mer än en halv miljon människor i elva medlemskommuner norr och öster om Stockholm.

I Käppalaverket tar man också tillvara på den näring och energi som finns i avloppsvattnet och återför slam och biogas till samhällets kretslopp.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.