Två gräsbränder i Vallentuna i dag

Gräsbrand, dock inte i Vallentuna.
Gräsbrand, dock inte i Vallentuna.
Två gräsbränder utbröt under eftermiddagen i Vallentuna.
Helt normalt för årstiden enligt Markus Gustafsson, enhetschef på Vallentuna brandstation
– Men vi avråder från att elda, säger han.

Vid 15-tiden utbröt en gräsbrand vid Kvarnbadet, dit brandkåren ryckte ut för att släcka. Någon timme senare, klockan 16.20  kom larm om ännu en gräsbrand längs E 18 i höjd med Brottby.

I nyhetsflödet har det under de senaste dagarna rapporterats om många större bränder. Just nu pågår en brand i Hässleholm i Skåne och i dag gick MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut och varnade allmänheten för att brandrisken är stor i södra och mellersta Sverige eftersom det är torrt i markerna.

Färskt gräs

Markus Gustafsson, enhetschef på Vallentuna brandstation, är av något annan åsikt.

– Det är klart att när det är torrt så det blir lite gräsbränder. Men om det är varmt så kommer det vanliga gräset upp och då minskar ju gräsbrandsrisken.

När han jämför statistiken för i år med tidigare är det inte heller några stora skillnader.

Normalt för årstiden

– Hittills har det varit fyra eller fem i Vallentuna under april. I fjol var det visserligen färre men 2017 var det två eller tre. Små markbränder kommer vi att hantera i stor omfattning från och med nu tills i höst. Det är normalt för oss vid den här tiden på året, säger han

Han vill också tona ner riskerna med grillning, som fick stor uppmärksamhet förra sommaren.

– Förra året gick man ut med ett totalt eldningsförbud. Men grillning på egen tomt i egna grillar ser jag inga större risker med. Däremot avråder vi från att elda, det inbegriper att göra upp eld ute i skogen. Man ska förstås vara försiktig.

Stockholmarna avråds elda – valborgsbrasor kan ställas in