Min lokala hjälte

Två häktade för bilbranden i Fittja

En man med psykiska besvär fångades på video när han tände på i ett garage på Albyberget 2012. Domen i målet är den enda tidningen känner till.
En man med psykiska besvär fångades på video när han tände på i ett garage på Albyberget 2012. Domen i målet är den enda tidningen känner till.
613 bilbränder på fem år, men bara en person fälld vad tidningen erfar. Efter en brand i Fittja har dock åklagaren bevis och två personer sitter häktade.

Det var natten till onsdagen förra veckan som ett vittne såg hur en person kastade in ett föremål i en bil på Forvägen 17 i Fittja. En mörk Volvo lämnade platsen och satte av mot Hallunda. Med hjälp av larmet och uppgifterna lyckades en polispatrull snart gripa två personer som nu är misstänkta för dådet. I fredags häktades personerna.

– De förnekar brott, säger åklagaren Thobias Vilhelmsson som inte vill gå in på den berättelse männen lämnat.

Den huvudmisstänke, som ska vara den som enligt åklagaren tände på bilen i Fittja, är en man i 30-årsåldern bosatt i Södertälje. Den misstänkte medhjälparen är en man i 50-årsåldern med okänd adress. Mot de misstänka finns dock både vittnesmål och teknisk bevisning.

– Vi har beslagtagit mobiltelefoner, men det finns även annan teknisk bevisning. Vi inväntar svar om vad den visar, säger Vilhelmsson.

De senaste fem åren har 613 fordon brunnit i Botkyrka, vilket gör brottet till ett stort problem för samhället. Men att polisen lyckas gripa någon för en anlagd bilbrand är ovanligt. Att någon fälls är ännu ovanligare. Tidningen känner bara till en fälld person de senaste fem åren.