Huddingebor utvalda att representera Sverige

Albert Askeljung och Sara Babiker blir Sveriges representanter på Telenor Youth Forum.
Albert Askeljung och Sara Babiker blir Sveriges representanter på Telenor Youth Forum.
Huddingeborna Sara Babiker och Albert Askeljung kommer att få representera Sverige på det ettåriga distansprogrammet Telenor Youth Forum. Totalt är det bara 26 personer som valts ut från sammanlagt 13 länder.

Efter en ansökningsprocess med 4818 sökande från hela landet har tillslut två Huddingebor utsetts att få representera Sverige på Telenor Youth Forum.

Sara Babiker är 22 år och läser till läkare på Karolinska institutet. Hon har examen från handelshögskolan i Stockholm och varit med i flera projekt som med hjälp av digital teknik ska effektivisera och förbättra sjukvården.

Enligt juryns motivering så har du en ”out of the box” idé, vad innebär det?

– Jag tycker om att se teorier och koppla i hop till olika områden, att se saker i ett större perspektiv är spännande. Sedan håller jag på och utvecklar en ”Språk i vården-app” tillsammans med några andra läkarstudenter. Det började med att vi tänkte att läkare skulle lära sig några grundläggande fraser på olika språk för att patienter med annat modersmål skulle känna förtroende och trygghet vid första kontakten på vårdcentral eller akuten. Nu utvecklar vi en app där läkare snabbt ska kunna slå upp enkla fraser på till exempel arabiska.

Vad ser du fram emot mest under året?

– Det kommer vara jättekul att träffa människorna. Det är främst utbytet av ideér med andra som är roligt!

Albert Askeljung är 24 år har kandidatexamen i utveckling och internationellt samarbete från Södertörns högskola. Han var tidigare ordförande för Huddinge FN-förening och arbetar nu som projekthandläggare på Svenska FN-förbundet, där han bland annat ansvarar för utvecklingen av sajten Världskoll. Enligt juryns motivering står det bland annat att Albert Askeljung har en intressant vinkel på ojämlikhet.

–Ojämlikhet är en väldigt viktig fråga som vi måste ta itu med om vi ska uppnå hållbar utveckling och fred. För att skapa en mer jämlik värld måste vi börja med oss själva, arbeta lokalt med de problem vi har i Sverige. Tyvärr har de främlingsfientliga krafterna i Sverige börjat få fotfäste och det leder till ökad splittring och intolerans som ofta riktas mot de mest utsatta i samhället, berättar Albert Askeljung.

Vad ser du fram emot mest?

–Jag ser fram emot att träffa andra unga engagerade människor från olika delar av världen. Det är alltid spännande med annorlunda perspektiv, till exempel vad gäller digitaliseringens möjligheter till fredsfrämjande och utveckling.

Sedan 2013 har det funnits ett nätverk med workshops för unga som arrangeras av Telenor och Nobel Peace Center. Men det är först i år som det har vuxit och blivit ett program som sträcker sig över ett år. Under året så får de 26 utvalda personerna från 13 länder med hjälp av digital teknik tackla ekonomiska, sociala och miljömässiga utmaningar som världen står inför, med målet att främja fred. Det ska vara en global plattform med världsberömda föreläsare och mentorer.

Programmet börjar i Oslo i samband med Nobels fredspris, under året kommer det sedan vara skypesamtal och fysiska möten i Bankok.