Två hundar hittades övergivna i lägenhet

Pojken åtalas nu vid Södertörns tingsrätt.
När de två hundarna hittades i lägenheten i Hägersten-Liljeholmen var den ena avmagrad och den andra plågad av öroninflammation.

Nu har ägaren dömts till dagsböter för djurplågeri.

Hundägaren bedyrade att hon alltid haft hundar som passion. Men något gick snett och omvårdnaden av hundarna hamnade på skam. Det var under knappt två månader 2014 som brottet begicks.

När polisen beordrades ut till kvinnans lägenhet stod det klart att hundarna hade varit ensamma där under en längre tid. Stoppningen i sängen var bortsliten och söndertuggad. Enligt veterinärens bedömning plågades en av hundarna av en öroninflammation som pågått under minst en månad. Den andra hunden var mager, vilket kan ha orsakats av att den varit sjuk eller fått för lite mat. Det sistnämnda har dock inte gått att fastställa, enligt tingsrätten.

Kvinnan har förnekat brott, men berättat att hon mådde dåligt en tid och då lämnade över vårdnaden av hundarna till en kompis. Hon har dock inte velat peka ut kompisen för polisen. Södertörns tingsrätt tror inte på kvinnans version, utan har nu dömt henne för djurplågeri.