Två inbrott i kiosken i år

Vaggo Schjölin på Pressbyrån har drabbats av två inbrott under året. Inbrotten i Haninge centrum har ökat dramatiskt sista två åren.
Vaggo Schjölin på Pressbyrån har drabbats av två inbrott under året. Inbrotten i Haninge centrum har ökat dramatiskt sista två åren.
Inbrotten har ökat dramatiskt i Haninge cent­rum.

2010 begicks två inbrott – hittills under 2012 har redan tio gjorts.

– Luften går ur en, ­säger Pressbyråns Vaggo Schjölin.

Från att inbrott i Haninge centrum tidigare varit en sällsynt företeelse har fallen de senaste två åren ökat dramatiskt. 2010 anmäldes två inbrott ­under hela året. I fjol anmäldes elva. I år är siffran redan uppe i tio.

Det som stjäls är oftast mobiltelefoner och cigaretter. Varor som blir allt mer eftertraktat gods i takt med att kontanterna i cent­rum blir mindre.

Efter stölderna säljs godset vidare direkt till mindre butiker.

– Det är svårt för oss att hitta misstänkta. Bara om vi hittar gods i något fall har vi en chans, säger Lars Backelin som jobbar med brottsförebyggande frågor vid Haningepolisen.

Värst drabbat i centrum är mobiltelefonbutiken Tre och Pressbyrån, med tre respektive två inbrott bara i år.

Det senaste inbrottet drabbade Vaggo Schjölin och hans Pressbyrå den 11 oktober. För andra gången i år länsades butiken på cigaretter.

– Luften går ur en, man blir helt punkterad. Jag är egenföretagare och min försäkring är inte i närheten av att täcka skadorna, jag får betala ur egen ficka. Det är inte direkt skador efter inbrott man sliter för dagarna i ända, säger Vaggo Schjölin, som har tvingats hålla stängt under perioder efter inbrotten.

I januari begicks som mest inbrott, fem stycken, och polisen tror att det var samma gärningsmän bakom alla stölderna.

Tjuvarna slog då vid ett par tillfällen in centrumanläggningens fönster vid södra entrén mot Poseidons torg och fortsatte till utvalda butiker.

– Vi har tätat läckor allt eftersom och satt upp galler på det stället. Så den ingången har stoppats. Men sedan finns det så klart mycket andra glasrutor man kan slå sönder om man vill det, säger Björn Wahlberg, teknisk förvaltare i Haninge centrum.

Camilla Bexelius är butikschef på Tre och hade önskat att både polis och väktare rörde sig ännu mer runt centrumanläggningen efter stängningsdags, om det vore möjligt.

– Men det går nog inte att stoppa inbrottstjuvar från att slå sig in genom glaset, säger hon.

Det är svårt att förbättra söäkerheten, tycker Björn Wahlberg.

– Vi måste kompromissa, folk ska ju även lätt rymmas ut vid eventuella hot. Tidigare har koder varit på vift, men nu är rutinerna skärpta och vi har bytt vaktbolag. Väktare är på plats ganska omgående när det yttre skalet skadas och de ser var larmet gått, säger han.

Ändå har inbrotten ökat med över femhundra procent?

– Ja, det är inget jag kände till och vi kan alltid bli bättre. Samtidigt har vi svårt att göra det så mycket bättre.

Vaggo Schjölin hoppas ändå att Haninge centrum ser över säkerheten.

– Samtidigt som jag sliter hårt så säljs vår stulna tobak vidare till vissa småbutiker som tjänar på det. Man bara väntar på nästa inbrott. På något sätt måste man göra det svårare för inbrottstjuvarna, säger han.

Fakta

Anmälda inbrott