Två klotterbrott ­anmäls – varje dag

Anmälningarna om klotter har skjutit i höjden. I fjol rapporterades mer än två fall – varje dag. Och då är den hårt utsatta kollektiv­trafiken inte inräknad.

För två år sedan anmäldes bara 46 fall av klotter i Upplands Väsby som inte riktades mot kollektivtrafiken. Förra året var motsvarande siffra 761, visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Klotter är ett problem i kommunen men enligt Sören Svanäng, säkerhetssamordnare i kommunen, så beror de många anmälningarna inte på ökat klotter utan på att mer anmäls.

– Vi har bättrat oss där och i uppdraget till vår saneringsfirma finns att de ska anmäla alla ärenden. Vi bytte också firma i höstas och den nya firman har varit mer noggranna med att anmäla, säger han.

Kommunens policy är ta bort allt klotter inom 24 timmar på vardagar. Klottersaneringen kostade kommunen cirka en miljon kronor förra året. Det var något mindre än 2013 men klart mer än 2012.

– Det är viktigt för oss att Upplands Väsby hålls snyggt och rent. Då känns det också tryggt, säger Sören Svanäng.

Att någon grips för klotter är mycket ovanligt. I princip krävs det att klottraren grips på bar gärning, säger Boel Sjöberg som är chef för närpolisen i Väsby.

– Vi har inga resurser till att ha spaning på klottrare. De få som grips gör det ofta vid pendeltågen, säger hon.

De många klotteranmälningarna bidrog till att det förra året anmäldes fler brott i Väsby än de tre före­gående åren, enligt Brå:s rapport. Anmälningarna om våldbrott och hot- och kränkningsbrott gick ner medan något fler anmälningar gjordes om stöld och rån.

Samtidigt är polisen medveten om att antalet anmälningar kring en viss typ av brottslighet helt är beroende av vilka resurser som ­polisen har.

– Narkotika är vad vi kallar ett upptäckarbrott. Det är vanligtvis ingen annan som anmäler det brottet. Skulle vi lägga 20 personer på narkotikabrott skulle vi få otroligt många sådana anmälningar, säger Boel Sjöberg.

Fakta

5 559 brott anmäldes förra året

Källa: BRÅ