Två konfirmander skadades svårt

Barnen utgick från Kummelby kyrka. Dit kom anhöriga för att tända ljus, be en bön för de drabbade eller bara prata av sig dagarna efter olyckan.
Barnen utgick från Kummelby kyrka. Dit kom anhöriga för att tända ljus, be en bön för de drabbade eller bara prata av sig dagarna efter olyckan.
Två ungdomar från Sollentuna vårdas på Karolinska med livshotande skador efter en kanot­olycka i förra veckan.

Olyckan inträffade i Jämtland i samband med ett konfirmationsläger.

I Sollentuna hölls kyrkan öppen för anhöriga och andra berörda.

– Vi vill finnas tillgängliga för den som behöver, säger prästen Robert Thysell.

Både Turebergskyrkan och Kummelby kyrka, där ungdomarna utgick ifrån, höll extra öppet under förra veckan. Till Kummelby kyrka kom anhöriga för att tända ljus, be en bön för de drabbade eller bara prata av sig.

– Det har kommit människor hit under hela dagen, säger Robert Thysell.

De drabbade konfirmanderna var en del av ett stort konfirmationsläger i de jämtländska fjällen med 50 deltagare, nästan alla från Sollentuna, och 30 ledare.

I samband med en kanottur på Ånnsjön förra tisdagen föll tre ungdomar i vattnet. Ledare som var med lyckades larma räddningstjänsten. En av konfirmanderna lyckades ta sig upp på land men de två andra blev kvar i vattnet och kyldes snabbt ner, berättar insatsledaren Erik Forsell vid räddningstjänsten i Åre.

– Två var medvetslösa och den tredje bara vid medvetande till och från, säger han.

De två som skadades allvarligast fördes först till sjukhus i Trondheim men flyttades senare till Karolinska universitetssjukhuset. Deras skador bedömdes i går morse fortfarande vara livshotande. Den tredje personen kunde i torsdags lämna sjukhuset och komma tillbaka till konfirmationsgruppen.

Kyrkoheden i Sollentuna, Lasse Svensson, åkte direkt efter olyckan upp till lägret i Jämtland där krishjälp snabbt sattes in för de drabbades vänner.

– Det har varit ett fantastiskt lugn här tack vare våra ledare och den lokala POSOM-gruppen. Ungdomarna har fått sitta i grupper och bearbeta sina tankar, berättar Lasse Svensson.

Planen är fortfarande att fullfölja hela konfirmationslägret och komma tillbaka till Sollentuna till helgen. Lasse Svensson berättar att många människor hört av sig för att uttrycka sympati med de drabbade.

– Vi har fått mejl från folk runt om i hela världen som tänker och ber för oss. Det är ett engagemang som värmer, säger han.

Konfirmationslägret var inriktat på multisport.

– Vi har kört det här flera år i rad och det var väl förberett, säger Lasse Svensson.

Olyckan orsakades sannolikt av att det rådde hårt väder med kraftig blåst och snöblandat regn, berättar Erik Forsell på räddningstjänsten i Åre.

Var det lämpligt att paddla kanot i det här vädret?

– Det är svårt att säga hur lämpligt det var att vara ute på sjön. Jag vet inte hur vädret var när de gav sig ut.

Ånnsjön ligger enskilt till och det tog omkring 20 minuter för räddningstjänsten att komma till platsen. Vattentemperaturen var då knappt 5 grader, säger Erik Forsell.

– Det går otroligt fort att bli nedkyld i den här temperaturen. Det var också svårt att lokalisera dem som fallit i vattnet.

Det var en stor räddningsinsats efter kanotolyckan på Ånnsjön.