Två män åtalas för julkupp mot urbutik

I juldagarna försökte två män stjäla klockor värda 680 000 kronor från en butik i Väsby centrum.

Men männen greps på bar gärning och åtalas nu för grov stöld.

Det var natten till den 29 december förra året som inbrottslarmet gick i en butik i Väsby centrum. En väktare åkte dit och kunde där konstatera att två personer befann sig inne i en klockbutik i gallerian.

Med hjälp av sin hund lyckades den ensamme väktaren få ut de båda männen ur butiken och hålla kvar dem på platsen i väntan på polis.

Nu åtalas männen, som båda är i 40-årsåldern och hemmahörande i andra delar av Stockholms län, för grov stöld.

Enligt polisens utredning tog sig männen in i centrumet genom att bryta upp dörrar och en ståljalusi med kofot. Inne i klockbutiken slog männen sönder flera montrar och plockade ihop 230 märkesklockor som tillsammans var värda 680 000 kronor. Männen har i förhör erkänt brottet.

Männen har däremot inte velat medge att stölden var planerad. Men enligt förundersökningen visar övervakningsfilm från Väsby centrum hur männen redan dagen innan var på plats vid centrumets lastkaj för att rekognosera. Bland annat misstänks ett lås ha blivit manipulerat.

Att brottet var planerat är också åklagaren Catharina Bergqvists bild av händelsen.

– De hade med sig verktyg och flera väskor. Bara det visar att det var planerat. Sedan får tingsrätten avgöra vad som går att bevisa när det gäller exempelvis det manipulerade låset, säger hon.

Frågan om brottets planering har också en viss betydelse för straffet, enligt Catharina Bergqvist.

– Det höjer straffvärdet i viss mån. Minimum för grov stöld är fängelse i sex månader och jag menar att det här brottet överstiger det med tanke på förslagenheten och godsets värde, säger hon.

Rättegången kommer att hållas i Attunda tingsrätt men något datum för huvudförhandlingen är ännu inte utsatt.