ANNONS

Två män åtalas för stöldräd

Två män står åtalade för att ha stulit cyklar som stått på tomter i Smedslätten och Äppelviken.
Två män står åtalade för att ha stulit cyklar som stått på tomter i Smedslätten och Äppelviken.
Under två dagar i mitten av april försvann 12 cyklar från villatomter i Äppelviken och Smedslätten. Två män har nu åtalats för stölderna.
ANNONS

Männen greps av polisen på bar gärning tidigt på morgonen den 11 april i år. En man såg hur två män körde med en minibuss på Klövervägen i Äppelviken och stannade till vid olika tomter. De var inne på en tomt och höll på med några trädgårdsmöbler.

Han larmade polisen och när patrullen kom dit försökte männen springa iväg men de blev fasttagna. Nu står de åtalade vid Solna tingsrätt för att ha stulit 12 cyklar till ett sammanlagt värde av 94 000 kronor.

Det rör sig framför allt om mountainbikes som stått på olika tomter i Smedslätten och Äppelviken. I något fall tog sig tjuvarna in i ett garage. Alla ägarna har blivit av med cyklar den 10 eller 11 april, och någon familj blev också av med vinterdäck till en bil.

– Man påträffade cyklarna i en minibuss som tillhör den ene mannen. Åtalet bygger på vad vittnet sett och det stöldgods som påträffats, säger kammaråklagaren Hans Morgell.

Båda männen kommer från Litauen och har i polisförhör nekat till brott. Enligt åtalet har de planerat att transportera cyklarna utomlands.

– Hur skulle cyklarna hamnat i deras bil om inte de hade stulit dem?, frågar sig Hans Morgell.

Den 12 maj äger rättegången rum i Solna tingsrätt.

Fakta

Få cykelstölder klaras upp

580 cykelstölder anmäldes i Bromma 2015 vilket var 79 fler än året innan.

66 300 cykelstölder anmäldes i landet 2015, vilket var en minskning med 6 procent jämför med föregående år.

Personer som bor i flerbostadshus råkar oftare ut för cykelstölder än dem som bor i småhus.

Det är ytterst sällan som polisen lyckas knyta någon misstänkt till detta brott. Bara en procent av cykelstölderna klarades upp förra året.

Källa: Brottsförebyggande rådet