Två män dömda efter inbrottsvåg i Hemmesta

En del av de många inbrotten i Hemmesta har nu klarats upp.

I veckan dömdes två män för att ha begått flera bostadsinbrott i området. Tillsammans har de turnerat landet runt och stulit guld och kontanter i nära 20 hem.

Utdragna lådor, nedrivna familje­foton och glassplitter. Och stulna kontanter, kameror och smycken, ofta vigselringar. Förra höstens inbrottsvåg i Hemmesta, där ett 20-tal inbrott eller inbrottsförsök anmäldes, skakade om området rejält.

Hemmestabon Matilda Mehlqvist var en av de drabbade. I höstas kom hon och sambon hem till ett upp och nervänt hus.

– Det var stökigt överallt. Saker låg på golvet och ett fönster var krossat.

Ett tag verkade det som att de många inbrotten klarats upp, men flera inbrott i våras gjorde boende i området rädda för en ny inbrottsvåg. Nu har dock två män, en i 40-årsåldern och en i 20-årsåldern, båda medborgare utomlands, dömts för en rad inbrott i området som ägt rum i april och maj.

Tillvägagångssättet har varit detsamma för alla stölder.

De två männen har åkt runt i sin vita skåpbil och rekat bland villorna i Hemmesta. Ibland sov de över på parkeringar i närheten under natten och på dagen när ingen var hemma tog den yngre kofot, hammare och skruvmejsel och gjorde inbrott i villorna, ofta genom att bryta upp altandörren, medan den äldre väntade i skåpbilen. Efter stölderna har männen mött upp en tredje part och lämnat av påsar med guld som de sålt och fått stora summor pengar för.

När männen hade betat av Värmdö åkte de vidare till en lägenhet i Nacka där de länsade hemmet på värdesaker och sedan gav de sig av mot Tumba. Utanför Stockholm har de gjort räder i både Trosa, Grums och Karlstad. Sammanlagt har männen gjort inbrott i nära 20 bostäder under sin stöldturné.

De har hela tiden nekat till brott och uppgett i förhör att syftet med deras resa till Sverige varit att samla kasserat gods på återvinningscentraler. Det var dock inget som tingsrätten gick på. Tvärtom dömdes männen mot sitt nekande för grov stöld, då tingsrätten menat att det varit uppenbart att männen endast varit i landet för att stjäla på ett organiserat sätt.

Männen överklagade domen, men nu har besked från hovrätten kommit som visar att de går på tingsrättens linje. Männen döms båda till kännbara fängelsestraff för att starkt ha kränkt de drabbades integritet. De ska även utvisas ur landet och får inte återvända förrän först om tio år.