ANNONS

Två män häktade för mord på 19-åring

Två män har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord på en 19-årig man, som sköts till döds i Vårby gård under avrättningsliknande former.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om att en 19-årig man sköts med flera skott på nära håll i huvudet och kort därefter avled. Händelsen inträffade i slutet av mars i år på en parkeringsplats vid Bäckgårdsvägen i Vårby gård.

Ett par dagar efter mordet hölls en minnesceremoni i närheten av brottsplatsen dit hundratals människor kom för att hedra den avlidnes minne.

Nu har utredningen fått sitt första stora genombrott. I onsdags greps och anhölls två män, 18 respektive 27 år, misstänkta för inblandning i mordet. Under lördagen häktades männen på sannolika skäl misstänkta för mord.

Kammaråklagaren Marcus Ekman berättar att förundersökningen har varit omfattande och svårarbetad eftersom det har varit många personer inblandade.

Finns det fler misstänkta utöver dessa två män?

– Jag kan för närvarande inte gå in på det, men ytterligare en man har häktats misstänkt för grovt vapenbrott, säger Marcus Ekman.

Männen greps i samband med att en större insats genomfördes mot flera adresser i Vårby.

Männen ska vara hemmahörande i Vårby, och kända av polisen och rättväsendet sedan tidigare. De har bland annat varit involverade i grova vapenbrott och grova narkotikabrott.

Det brutala mordet på 19-åringen tyder på att det var en hämnd för en narkotikaaffär som gått fel.

ANNONS

– Jag kan inte kommentera eftersom tingsrätten har utfärdat ett yppandeförbud, säger Marcus Ekman.

I slutet av april i år sköts ytterligare en ung man i benet i Vårby gård centrum.

Kort efter händelsen kunde polisen gripa en 19-årig man, som fortfarande sitter häktad misstänkt för mordförsök.

Marcus Ekman vill inte gå in på exakt hur händelserna hänger ihop, men bekräftar för Dagens Nyheter att det senare fallet har betydelse för den pågående mordutredningen.

Fakta

Vapenbrotten ökade under 2014

2012 anmäldes 184 vapenbrott i Huddinge kommun.

2013 minskade antalet anmälda vapenbrott till 137.

2014 ökade antalet anmälda vapenbrott till 177 stycken.

Vapenbrott är att äga ett vapen utan tillstånd. Även den som överlåter eller lånar ut skjutvapen till någon som inte har rätt att ha vapen begår vapenbrott.

Källa: Brottsföre­byggandet rådet