Två män sköts utanför macken

I våras skakades Edsberg av flera skottlossningar.

I torsdags natt var det dags igen och den här gången skottskadades två män i 20-årsåldern.

Men polisen är förtegen om huruvida händelserna hänger ihop med varandra.

Vid elvatiden på torsdagskvällen blev två män skjutna intill Shell-macken i Edsberg. Personal på macken och andra vittnen ska ha hört flera smällar. Trots skott­skador i bröstet tog de båda männen sig, enligt polisen, själva till sjukhus med hjälp av vänner, och vårdades på Karolinska. De kunde lämna sjukhuset efter helgen.

Polisen rubricerar brottet som mordförsök, men har än så länge en mycket luddig bild av omständigheterna till skottlossningen. De båda skadade männen vill enligt polisen inte medverka i utredningen.

– Vi har inga kända gärningsmän, säger John Gustafsson, Norrortspolisens utredare.

De båda männen är tidigare kända av polisen och John Gustafsson höll under fredagen förhör med dem. Han vill däremot inte uttala sig om de två förekommit i utredningarna om vårens våldshändelser i Edsberg.

– Det här kan ha samband med det, men i det här skedet är det svårt att säga om händelserna har med varandra att göra, säger han.

Våren var turbulent i Edsberg med bland annat flera skottlossningar.

Den 15 maj misshandlades personalen på fritidsgården Ringen. Polisen har beskrivit misshandeln som rå och en planka ska ha använts som tillhygge.

Dagen efter inträffade en så kallade drive by-skjutning där två personer som färdades på motorcykel öppnade eld mot en bil på Skyttevägen. I bilen fanns fem personer, men alla klarade sig utan skador. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

På fredagen samma vecka, 17 maj, besköts en bostad. Kulorna gick igenom vardagsrumsfönstret, men ingen människa träffades. Personen som bor i bostaden var anställd på fritidsgården.

Under sommaren har fritidsgården Ringen hållits stängd, men nyligen öppnade den igen. Enligt kommunens biträdande säkerhetschef Niclas Fagerström är barn och personal säkra.

– Ja, jag tror inte att man är mer utsatt där än på någon annan fritidsgård, säger han.

Flera Edsbergsbor vittnar om sin oro efter de senaste våldshändelserna.

– Det känns som att det händer mer och mer saker. Jag har precis fått barn och det känns skrämmande att min dotter ska behöva växa upp här. Alla undrar vad som håller på att hända och många ­vågar inte släppa ut barnen, säger Jenny Mickelsson som bott i Edsberg sedan barnsben.

Två män i 20-årsålderns skadades vid en skottlossning i Edsberg på torsdagskvällen.

Det känns skrämmande att min dotter ska behöva växa upp här.Jenny Mickelsson, Edsbergsbo