Min lokala hjälte

Två miljoner för ett oanvänt tak

Peter Sahlin och Magnus Adolfsson tycker att två miljoner var dyrt för ett ”regnskydd”.Foto: Bea Tigerhielm
Peter Sahlin och Magnus Adolfsson tycker att två miljoner var dyrt för ett ”regnskydd”.Foto: Bea Tigerhielm
Glastaket på Liljeholms­torget kostade två miljoner kronor att bygga.

Men vad det ska användas till vet kommunen fortfarande inte.

För knappt ett år sedan var det stora glastaket färdigbyggt på Liljeholmstorget. Många har passerat konstruktionen – och många har undrat: Vad är detta egentligen? Och vad ska det användas till?

De kommunansvariga klurar också på frågan. Detta trots att kommunen har satsat drygt två miljoner kronor på taket.

– Oj, det var dyrt för ett regnskydd, säger småbarnspappan Magnus Adolfsson som sitter och fikar i vårsolen.

Frukthandlaren Agim Dabiqaj, som är granne med taket, tycker att skattebetalarna borde få pengarna tillbaka.

– Det ser ju ut som ett fängelse med de där stolparna, säger han.

Så du skulle inte vilja stå där?

– Absolut inte, säger han.

Varför byggdes då detta tak? Lena Wohlström, som tidigare var landskapsarkitekt på exploateringskontoret, berättar att det behövdes en utsmyckning på torget eftersom det var omöjligt att plantera träd på den överdäckade ytan.

– Från början var det tänkt som ett japan-inspirerat tak, som var vackert belyst på natten. Men belysningen behöver nog justeras, säger hon.

Planen var också att byggnaden skulle kunna hysa tillfällig försäljning av böcker eller bröd och samtidigt vara en mötesplats.

– Vi tänkte att den kunde bli en träffpunkt i stil med Svampen på Stureplan, att man stämde träff under taket, säger Lena Wohlström.

Det har även varit på tal att inrymma torghandelsplatser under taket. Men det gillade inte fastighetskontoret, som vill att alla sådana platser ska ha samma utformning.

Enligt Louise Djupsjöbacka på trafikkontoret har man erbjudit både McDonalds och Kafé Bravo att hyra plats där. Men de har inte nappat. Just nu används taket mest som skydd regniga dagar.

Abit Dundar (FP), ordförande i stadsdelsnämnden, satt i stadsbyggnadsnämnden när bygglovet beslutades.

Var det rätt att satsa två miljoner på detta?

– Då vi tog beslutet var ändamålet att skolklasser och föreningar skulle kunna ha loppis där. Det var det som var tanken, men om man gör något annat, något kommersiellt, då är pengarna bortkastade, säger han.

Fakta

Vad tycker du att glastaket på torget ska användas till?

Signe Cederwall, Gröndal: ”Man skulle väl kunna ha en fika- eller glass­servering där. Eller en parkering.”
Tommy Castell, Tyresö: ”Ja, du... Jag skulle kunna tänka mig ett kafé där. Japan­inspirerat? Jag tycker mer det liknar något från ett polskt varv.
Hanna Schill, Södermalm: ”Det ser ut som en modern pergola, men inte vet jag vad det ska användas till. Om jag var ansvarig skulle jag ha en folkomröstning i frågan”.
Maria Åström, med Emma: ”Jag tror det skulle passa med en fin uteservering eller en bar, där man kunde ta ett glas vin efter shoppingrundan.”