Två misstänks för kortkapning

Männen stoppades på avfarten till Ikea i Barkarby. I bilen hittades blanka kontokort.

Fyndet ledde till att en skimminghärva nu nystas upp i norrort.

Polisen tyckte att föraren körde underligt och stoppade bilen. Föraren, som uppträdde nervöst, visade sig vara påverkad av narkotika. Vid kroppsvisitation påträffades marijuana.

I bilen, som stoppades vid 13-tiden den 16 maj på avfarten till Ikea på Enköpingsvägen i Barkarby, fanns även blanka kontokort, med svarta magnetremsor.

Männen, 34 och 23 år gamla, misstänks för att ha satt upp skimmingsutrustning på bankomater, för att kunna läsa av kortägares kontonummer och namn.

De misstänks även för identitetsstölder. Genom att vittja brevlådor ska männen ha beställt kontokort och pinkoder i andra personers namn, enligt polisen.

Hur många som drabbats, eller vilka belopp männen kommit över, kan polisen på grund av förundersökningssekretess inte kommentera. Men det handlar om brott som begåtts i hela länet.

– Det har varit många bedrägeribrott i norrort, många av dem i de rikare norrortskommunerna, som Danderyd, säger Kurt Ahnlund, polisens utredare.

Skimming av bankomater är ett brott som minskar i omfattning, enligt polisen. Däremot ökar identitetsstölder, vilket de båda männen också misstänks för. Stora belopp stjäls varje år genom skimming och identitetsstölder.

– Det handlar om flera hundratals miljoner, säger Harald Runge, på polisens bedrägerirotel.

Enligt åklagaren Linda Billfalk har båda männen häktats, misstänkta för bedrägeri och förberedelse till bedrägeri. Hon vill inte säga om männen har gjort några medgivanden.

Fakta

Skydda dig

Skimming: Titta alltid noga på bankomaten, om något sitter löst eller snett. Håll handen för när du knappar in koden.

Identitetsstöld: Vara noga med posten. Använd inte plastbrevlådor. Ha lås på brevlådan.

Källa: Polisen