ANNONS

Två nya äldreboenden behövs på Östermalm

Två nya äldreboenden behövs på Östermalm i framtiden enligt staden.
Två nya äldreboenden behövs på Östermalm i framtiden enligt staden.
Det behövs två nya äldreboenden på Östermalm i framtiden. Men det kommer dröja tio år till något händer.
ANNONS

Enligt en prognos från staden kommer antalet äldre öka så mycket i staden till 2040 att det behövs 28 nya äldreboenden i Stockholm. Två av dessa äldreboenden bör ligga på Östermalm enligt stadens prognoser.

– Alla ska kunna känna sig trygga med att det finns platser på vård- och omsorgsboenden när de blir äldre och att det ska finnas i stadsdelen där de bor. Vi är ute i god tid och planerar långsiktigt för det ska bli så, säger Clara Lindblom, äldreborgarråd i Stockholm i ett pressmeddelande.

Av de 28 boendena skulle 16 vara kommunalt drivna och resten privata. På Östermalm beräknas ett nytt vård- och omsorgsboende med 54-90 platser vara på plats senast år 2026. Och till 2030 behövs ytterligare ett boende med lika många platser stå färdigt i stadsdelen, enligt Clara Lindblom.

Staden har nu gett kommunala bostadsbolaget Micasa i uppdrag att leta efter passande lokaler på Östermalm och i resten av stan. Beslut om planeringen tas i kommunstyrelsen den 15 juni.

Borgarrådet Joakim Larsson (M) skriver i en reservation till kommunstyrelsen att det är viktigt att boenden tas fram i innerstan – eftersom efterfrågan här är stor. Han ifrågasätter också att majoriteten av boendena ska vara i kommunal regi.

”Det finns inget självändamål att staden ska tillhandahålla egna boendeplatser om det finns ett tillräckligt stort utbud från fristående aktörer.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.