Två nya konstverk på Kungsholmens grundskola

Laborate av Sirous Namazi
Laborate av Sirous Namazi
Okänd värld mellan himmel och jord av Mandana Moghaddam
Okänd värld mellan himmel och jord av Mandana Moghaddam
Två nya konstverk möter nu de barn som går på nyrenoverade Kungsholmens grundskola.

Konstverken invigs den 23 september.

Lagom till skolstarten har renoveringen av Kungsholmens grundskola vid Fridhemsplan äntligen blivit klar. Och det nära nog dubbla antalet elever – totalt 1050 stycken – får inte bara en ny skola att titta på.

Två konstverk har också tillkommit som officiellt invigs den 23 september.

Det är konstnärerna Sirous Namazi och Mandana Moghaddam, båda med bakgrund i Iran som har gjort varsitt verk.

Sirous Namazi ligger bakom skulpturen Laborate, en sex meter hög laboratorieinspirerad skulptur.

”Tanken är att visa verksamheten som bedrivs i skolan genom att låta energin och rörelsen i forskningsprocessen ta sig ut ur byggnaden.” skriver Stockholm konst i sitt pressmeddelande.

Mandana Moghaddam verk heter ”Okänd värld mellan himmel och jord”, en mosaik som hänger i entrén.

”Mosaiken bildar ett träd, en symbol för liv och kärlek och något som kopplar jorden till himlen. Spegelträdet reflekterar ljus och färger men ska också belysas, nattetid i silver och dagtid i färger som varieras efter säsong.” skriver Stockholms konst.

Fakta

Konstnärerna bakom verken

Sirous Namazi är född 1970 i Kerman, Iran och bosatt i Stockholm. Han är utbildad på Konsthögskolan i Malmö och representerade Sverige på Venedigbiennalen 2007. Han har också haft en lång rad soloutställningar i Sverige och utomlands. I sina installationer använder han gärna objekt ur vardagen som i ett skruvat sammanhang får nya innebörder.

Mandana Moghaddam är född 1962 i Teheran och bosatt i Göteborg. Som tonåring tvingades hon fly från Iran och fick asyl i Sverige. Hon har haft separatutställningar på Göteborgs konstmuseum och Röda Sten och medverkat i internationella utställningar i bland annat London, Berlin och Istanbul. 2005 deltog hon i Venedigbiennalen. Hennes verk handlar ofta om främlingskap, kommunikation och feminism.

Källa: Stockholm konst