Två örnar sågs vid örnräkningen

Mulet väder för­svårade den första örnräkningen på Hagbytippen förra söndagen.

Tre fågelskådare hade tagit sig upp på tippen för att räkna havsörn under två timmar.

Varje år sedan 1999 räknas örnarna i Mälardalen. Det är fältstationen Rördrommen vid Sörfjärden nära Eskilstuna som samordnar räkningen.

Syftet är att hålla koll på örnarna i Mälarens avrinningsområde, inklusive Hjälmaren, eftersom örnarna räknas som en miljöindikator.

I år var det första gången som även området vid östra Mälaren fick vara med.

– Det var så mulet att vi bara såg två örnar men det var roligt att vi fick vara med i år, säger ornitologen Stefan Paulin.

Han berättar att räkningen går till på ett ­speciellt sätt.

– En operatör ringer en gång i kvarten och stämmer av för att föra protokoll.

I dag är havsörnen en vanlig fågel men under 1950-, 1960- och 1970-talen var den nästan helt borta.

Vid den senaste uppskattningen av det svenska beståndet, som ägde rum 2009, fanns det minst 500 vuxna havsörnspar i Sverige. Det innebär att det då fanns minst 1 500 ungfåglar, upp till fem år gamla, som ännu inte bildat par.

Beståndet i hela landet beräknas till minst 2 500 havsörnar.

– På grund av miljögifter var havsörnarnas äggskal så tunt att det krossades innan ungarna hann kläckas, berättar Stefan Paulin.

– Många har jobbat väldigt mycket för att få upp beståndet. Nu kan de nästan vara en olägenhet ibland.

Han säger att örnarna framför allt är asätare som lever på skadade eller sjuka gäss och död fisk.

– Under vintern när isen legat på sjöarna kan fiskar ha dött på grund av syrebristen och då är örnarna där. De är ju så stora så de är inga jättebra jägare.

Bil tändes på i Vilunda

Vilunda Någon tände i förra veckan eld på en bil på Kavallerigatan. På onsdagen strax efter klockan 20 såg förbipasserande att bilen stod i lågor och larmade polis.

– När patrullen kom fram var bilen helt utbränd och brandkåren var där och släckte, säger Mona Johansson på Norrortspolisen.

Enligt vittnen hade bilen stått parkerad på gatan en längre tid utan att någon använt den. Men ingen har sett någon tända eld på bilen. Och polisen har ingen misstänkt.