Två parker invigs på Parkernas dag

Tokyokörsbärsträd, nya grillar, belysningskonst och poesi av Husbyelever är några inslag i stadsdelens nya parker. Husbyparken och Kista Gårds stadspark invigs festligt på lördag.

På lördag är det Parkernas dag i Stockholm. Först att firas är Kista gårds stadspark.

Parken som har stora gräsmattor och ytor är som gjord för att ha picknick i. Stockholms konst har satt upp en portal i form av träd gjutna i brons.

– Det är som att man tagit en bit av Humlegården till Kista, säger Gunnar Hörnfeldt, på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Senare på eftermiddagen är det dags för invigning av den totalförändrade Husbyparken, som staden har satsat cirka 4 miljoner kronor på att rusta upp.

– Hela parken är omgjord och utrustad med nya träd och stora häftiga fasta möbler, säger Gunnar Hörnfeldt.

Parken har fått en spännande ljussättning som visas upp som final på invigningen cirka klockan 20:15.

Elever från Husbygårdsskolan har varit med och utformat parken. De har skrivit poetiska budskap som graverats på stenblock, murar och trappor i parken.

– Det är små och stora tankar, som till exempel ”don’t be a gangster, stay alive”, säger Gunnar Hörnfeldt.

Parken har även fått nya grillar, som det kommer att grillas på under kvällen till levande musik. Musikunderhållning blir det under två pass, det första mellan klockan 16.30–17.30 och det andra 18–19.30.

Fikande gäster bestals på mobiler i Kista galleriA

KISTA Flera personer har blivit av med sina mobiler i Kista galleria under veckan. Enligt polisen så använder sig de fräcka tjuvarna av ”lapptricket”.

– Det kommer fram en person med en lapp där han eller hon ber om pengar som man lägger på lunchbrickan. När personen sedan försvinner har mobilen man lagt där också försvunnit, säger Maria Fährlin, förunder­sökningsledare vid Kista när­polis.

Nu varnar polisen alla att vara uppmärksamma.

Det är små och stora tankar, som till exempel ’don’t be a gangster, stay alive.’