Två sekunder – sen är tjuven inne

Tjuvarna låser upp din dörr på några sekunder. Sedan tömmer de lägenheten på allt av värde.

Nu varnar polisen för organiserade ligor med avancerade verktyg.

Tjuvarna tar sig in i trapphusen och undersöker med en ståltråd vilka dörrar som inte är låsta med överlåset.

Sedan sticker de in låsslungan genom brevinkastet, vrider upp vredlåset och är inne i lägenheten på några sekunder.

Det är polisens teori kring vad som har hänt vid många inbrott där lägenheter i Östermalm länsats, utan att dörrarna har varit uppbrutna.

I stadsdelen anmäldes det i juni totalt 19 bostadsinbrott, vilket är rekord. Aldrig förr har så många inbrott rapporterats på Östermalm under en junimånad.

Polisen uppmanar nu stockholmarna att vidta åtgärder för att kunna värja sig mot de allt vanligare lägenhetsinbrotten och tjuvarnas låsslungor.

– Om man låser överlåset och har en låskåpa som man stänger igen är man bättre skyddad mot inbrott. Sedan finns det också andra typer av inbrott som är svårare att värja sig mot, till exempel att de bryter upp dörrarna. Där är det klart bra med en säkerhetsdörr, säger Peter Enell.

Men polisen misstänker också att tjuvar i vissa fall lyckats dyrka upp det betydligt säkrare överlåset för att sedan gå på vredlåset med slunga.

Den teorin är Jan-Ulrik Celsing, ordförande i Stockholms låssmedsmästares förening, skeptisk till. Enligt honom är nyare lås mycket svåra att dyrka upp. En troligare förklaring är att de inbrottsdrabbade glömt att låsa överlåset, menar han.

– Lås överlåset och ha en lås­kåpa är vår rekommendation, säger han.