(rubrik saknas)

Tomma väggar och vattenskadade tavlor. Tori Sjöstrand går igenom sin konst efter storbranden i mars förra året.
Tomma väggar och vattenskadade tavlor. Tori Sjöstrand går igenom sin konst efter storbranden i mars förra året.
Kaninburen brann upp och tavlor förstördes.

Nu har Tori Sjöstrand och dottern Natalie flyttat hem igen efter storbranden på Murstens­vägen i våras när 13 ­lägenheter förstördes.

– Jag har legat sömnlös, säger hon.

Tori Sjöstrand var på jobbet den där söndagen i mars förra året när hon såg flera missade samtal och ett sms från sin då 13-åriga dotter Natalie, som ensam tagit sig ut ur lägenheten med sina husdjur när hon såg att balkongen stod i lågor.

Tori skyndade sig hem och fick snabbt veta att Natalie var oskadd. De tog hand om djuren och köpte med sig mat från en hamburgerrestaurang som de åt hemma hos Toris föräldrar.

Det var då känslorna kom.

– Först kände jag ingenting, tänkte inte så mycket. Man förbränner mycket när man är chockad så jag tänkte att vi måste köpa mat. Det var då, när jag skulle äta, som jag började skaka, säger Tori.

Efter branden bodde Tori och Natalie hemma hos Toris föräldrar, som flyttade ut till sitt fritidshus. I augusti ordnade försäkringsbolaget en villa i Täby där de kunde bo med sina kaniner och två hundar tills det var dags att flytta hem till Murstensvägen i slutet av november.

Nu har de, liksom majoriteten av de cirka 30 hyresgästerna som fick lämna sina lägenheter under renoveringen, fått komma hem igen. Familjens två hundar livar upp stämningen, men det är inte som förut. En del möbler vattenskadades, ventilationen krånglar och uppgörelsen med försäkringsbolaget är inte klar.

På vardagsrumsväggen, där konst för tiotusentals kronor hängde tidigare, är det tomt.

Tori funderar på att polisanmäla det faktum att flera tavlor saknas efter branden.

– Jag hade 16 tavlor hemma, men de flesta är förstörda och flera fattas, säger hon.

Samtidigt som Murstensvägens familjer kämpar för att bygga upp sin vardag igen håller Vallentuna kommun på att se över sina krisrutiner. I höstas kom den utvärdering som kommunen beställde från en konsult efter branden.

Där kritiseras kommunen, som direkt efter branden tog emot de drabbade på en fritidsgård, för att inte ha bistått med tillräcklig krishjälp.

– Kommunens krisplan ska uppdateras under året. Vi ska ta till oss allt som står i utvärderingen, säger säkerhetssamordnaren Staffan Gröndahl.

Tori Sjöstrand försöker tänka framåt.

– Jag har legat sömnlös. Nu går vi vidare, säger hon.

Mitt i 19 mars 2013.

Fakta

Två skadades i branden

Den 17 mars 2013 brandskadads 13 lägenheter på Murstensvägen.

Brandorsaken är oklar och polisundersökningen nerlagd.

Enligt brandkåren skadades två personer lindrigt.