ANNONS

Två syskon drev bordell i lägenhet

En man och hans syster, 29 och 31 år gamla, har dömts till fängelse för att ha varit hallickar för fyra kvinnor.

Sexköpen ägde rum i Tumba och på Södermalm.
ANNONS

De fyra polska kvinnorna fick kontakt med 29-åringen i Storvreten genom dennes barndomskamrat i Polen. De hade svarat på en annons där man sökte kvinnor som ville arbeta i en privat lägenhet i Stockholm.

29-åringen, som arbetade som barnskötare, lät kvinnorna sälja sex dels i sin egen lägenhet på Passvägen i Storvreten, dels i en lägenhet på Katarina Bangata på Södermalm. I utbyte tog han hälften av kvinnornas intäkter.

Med hjälp av de två syskonen annonserade kvinnorna ut sina sexuella tjänster på internet. Det var där polisen fick upp ögonen för verksamheten.

– Det är så vi jobbar. Poliser ringer tjejerna för att få reda på var de håller till, säger kriminalinspektören Maria Hektor som hållit i utredningen.

29-åringen tros ha tjänat 75 000 kronor innan polisen slog till. Då hade verksamheten pågått i två veckor. Han har nu dömts till åtta månaders fängelse för koppleri.

Rätten beräknar att de hann omsätta runt 200 000 kronor innan bordellverksamheten avslöjades.

– Priserna brukar ligga på 2 500 kronor för en timme och mellan 1 000 och 1 500 kronor för en halvtimme, säger Maria Hektor.

Den 31-åriga systern till 29-åringen, som bor i Norsborg, skötte telefonkontakten med sexköpare och förmedlade kunderna till de prostituerade. Hon ska också ha försett en av kvinnorna med en receptbelagd medicin som används för att stoppa menstruationsblödningar.

Systern dömdes till fyra månaders fängelse för koppleri. Även hon har arbetat som barnskötare och har själv ett litet barn. Båda syskonen nekar till brott.

ANNONS

Kvinnorna reste strax efter tillslaget tillbaka till Polen.

– Tjejerna mår ofta mycket dåligt. De vet att de kommer hit för att sälja sex, men villkoren blir ofta inte som de tänkt sig. De kan tvingas ta emot fem till tio kunder per dag. Ofta försörjer de familjen hemma. På ett dygn här tjänar de lika mycket som på en eller två månader hemma, säger Maria Hektor.

Fakta

Koppleri

Koppleri är att främja eller utnyttja att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Det kan ge upp till fyra års fängelse.

Det är inte olagligt att sälja sex i Sverige. 1999 blev det däremot förbjudet att köpa sex. Lagen mot koppleri har dock funnits längre.

Källa: Sexualbrottslagen