ANNONS

Två till sjukhus efter klorläcka i simhall

Två anställda fick andningsbesvär när en klormaskin gick sönder på Gustavsbergsbadet. Simhallen stängdes på grund av att vattnet i bassängen inte kunde renas.
ANNONS

Det var förra söndagen som två av Gustavsbergsbadets anställda fick andningssvårigheter när de befann sig vid reningsverket i badhusets källare. Då hade personal blandat ihop klor manuellt under ett dygn efter att en klormaskin gått sönder.

– De tyckte att det luktade väldigt starkt av klor och för att ta det säkra före det osäkra åkte de till Södersjukhuset, säger badets vd Elisabeth Strömberg.

De anställda kunde senare återvända till jobbet utan skador. Simhallen stängdes även under eftermiddagen.

– Dels luktade det så mycket klor i källaren så att det var oroväckande, dels var det så lite klor kvar i bassängerna, förklarar Elisabeth Strömberg.

Dagen därpå kunde verksamheten starta igen, då maskinen åter fungerade.

Gustavsbergsbadet, som byggdes för fem år sedan, har haft många reningsproblem sedan starten. Det första systemet förstörde maskineriets material. Metall och betong rostade på grund av den höga andelen salt som användes för att rena bassängerna.

Den dåvarande ägaren Värmdös kommunala fastighetsbolag menade att Weedo AB, konsultbolaget som var med och byggde Gustavsbergsbadet, borde betala för problemen. Det var Weedo som hade rekommenderat systemet som nu rostade. En miljon kronor ville kommunens fastighetsbolag ha för nya värmeväxlar, men försäkringsbolaget sa nej och menade att konsulten inte kunde ta på sig ansvaret.

Under 2012 renoverades badhusets reningssystem. Numera används en lägre andel salt för att framkalla kloret som renar bassängen.

Det var en av de nya maskinerna som gick sönder förra söndagen.

ANNONS

– Vi utreder orsaken tillsammans med leverantören, säger Elisabeth Strömberg.

Sedan 2011 drivs och ägs badhuset av Gustavsbergsbadet AB, som är en fusion av det tidigare driftsansvariga bolaget Värmdö simhall AB och förra ägaren Värmdö kommunfastigheter AB. Orsaken utreds av Gustavsbergsbadet och leverantören, som säger att problemet aldrig har uppstått tidigare. Nu fungerar maskinen som den ska.

Fakta

Har haft upprepade reningsproblem

Gustavsbergsbadet stod klart i februari 2008. Efter en tid började reningsverkets betong och metall rosta på grund av att kloret innehöll så stora mängder salt.

Under hösten 2012 stängde Gustavsbergsbadet i sex veckor för renovering av reningsverket. Nu används inte lika höga doser salt.

Den 3 februari gick en nyinsatt klormaskin sönder.Varför är ännu oklart.