Två timmar i kö för att få ett pass

Boka en tid när du ska beställa pass. Eller kolla på nätet vilken expedition som har kortast väntetid.

Då slipper du köa i timmar.

På passexpedition i Sollentuna är det högtryck för att få beställa ett pass. Irritationen ligger som ett grått dis i väntsalen. Det är middagstid och de flesta här skulle nog vilja göra något helt annat än att stirra på displayen som långsamt tickar fram numren.

En del har gått utomhus för att slippa trängseln. Emma Södergren står och väntar med hennes mamma Lena Södergren ute vid entrén. Emma har räknat att fortsätter det i samma takt så kommer det att ta två och en halv timme innan det är hennes tur. Hennes mamma är dock mer irriterad än dottern.

– Det är fruktansvärt dåligt, kapitalförstöring! utbrister Lena Södergren.

Hon menar att det lätt blir en ond spiral, om passet utfärdas i juni går det också ut i samma månad. Och då kommer man tillbaka på samma tid på året, i detta fall då köerna är som längst.

Just nu ligger väntetiden på passexpeditionen i Sollentuna i snitt på två timmar.

– Det är likadant varje år. Folk beställer resor i januari februari. Och så kommer de på att de ska åka utomlands först nu, säger Susanne Rosdal, chef för passexpeditionen Sollentuna.

Men det finns genvägar för att undvika köer. Det går att boka en tid på passexpeditionen.

Och det går också att pricka in den expedition i Stockholms län som har kortast väntetid och åka till just den. På respektive expeditions hemsida (polisen.se) kan man se hur lång väntetiden är.

– Folk tittar allt oftare på nätet vilken passexpedition i Stockholm som har kortast väntetid, säger Susanne Rosdal.

Att få sitt pass tar fem arbetsdagar. Ändå är det många som ska resa först till hösten som beställer passet redan nu. Med planering skulle köerna kunna minska avsevärt.

Susanne Rosdal rekommenderar att man beställer passet på vintern i samband med att man bokar sin semesterresa.

En liten tröst är att trycket kommer att lätta framöver.

– Om en månad så har vi kortast väntetid av alla passexpeditioner i Stockholm. Det är nu trycket är som störst, säger Susanne Rosdal.

Fakta

Nio val i länet

Ett pass kostar 350 kronor. Ett provisoriskt pass, som utfärdas på Arlanda, kostar 980 kronor.

Samtliga nio passexpeditioner i Stockholms län har tidsbokning; Flemingsberg, Haninge, Nacka, Norrtälje, Sollentuna, Stockholms city, Södertälje, Täby och Västerort. Källa: Polisen