Tvåårig flicka blev slagen på dagis

Två förskolebarn, en flicka och en pojke, försvann in bakom en buske. Där misshandlade pojken flickan.

Händelsen som polisanmälts har lett till flera åtgärder.

I kommunens incidentrapport rubriceras det inträffade som misshandel. Offret var en tvåårig flicka, förövaren en fyraårig pojke.

I ett obevakat ögonblick torsdag den 25 juli försvann pojken och flickan in bakom ett buskage på förskolans gård.

En kvinna som passerade förbi såg att något pågick och uppmärksammade personalen.

Flickan hade då bitmärken på kinden, ett märke under ögat och ett märke under bröstbenet som kan vara avtryck från staketet på platsen.

Av Järfälla kommuns rapport framgår att det var fjärde gången flickan utsattes för liknande händelser på förskolan. Den här gången gjorde föräldrarna en polisanmälan.

Förskolan och kommunen har gjort en egen utredning. Enligt Margareta Odstam, biträdande skolchef, har förskolan och kommunen vidtagit ”extremt mycket åtgärder”.

Flickan har fått en pedagog för att känna sig trygg i konfliktsituationer och förskolan har skapat rutiner för tillsyn när barn släpps ut på gården. Och buskaget barnen gömde sig bakom, och som skulle ha klippts ned redan i våras, har i sommar klippts ned till 70–80 centimeters höjd.

– Inget barn ska kunna gömma sig bakom en buske, säger Margareta Odstam.

Kommunen ser även över sin sommarplanering på förskolorna, så att tillräckligt med ordinarie och utbildade förskollärare ska vara i tjänst.

Förskolan har även på eget initiativ inlett ett samarbete med Stockholms universitet, som går ut på att stärka barns empatiska förmåga och förmåga att uttrycka känslor.

Lokaltidningen Mitt i kunde i förra veckan inte få besked om vad som hänt med polisanmälan.

Om det är förskolan som anmälts kontrollerar polisen generellt uppgifterna och håller förhör för att ta reda på vad som hänt, säger Elisabeth Kågebro på Norrortspolisen.

Inget barn ska kunna gömma sig bakom en buske.Margareta Odstam, biträdande skolchef