Tvångsflytt från Vasens äldreboende upprör anhöriga

”Gamla och dementa här är ju en av de allra mest utsatta grupperna i samhället. Byter du plats på två tavlor i deras rum gör du dem jätteförvirrade. Då förstår du vad det kan innebära med en flytt. Då ska de byta kompisar, personal, rutiner. Allt”, säger Susanne Sköld.
”Gamla och dementa här är ju en av de allra mest utsatta grupperna i samhället. Byter du plats på två tavlor i deras rum gör du dem jätteförvirrade. Då förstår du vad det kan innebära med en flytt. Då ska de byta kompisar, personal, rutiner. Allt”, säger Susanne Sköld.
Susanne Sköld kommer till Vasen och hälsar på sin mamma Eva flera gånger i veckan. ”Det är en katastrof för mamma att Vasen stänger”, säger Susanne.
Susanne Sköld kommer till Vasen och hälsar på sin mamma Eva flera gånger i veckan. ”Det är en katastrof för mamma att Vasen stänger”, säger Susanne.
Nu växer ilskan bland anhöriga till de boende på Vasens äldreboende, sedan det blivit känt att Vasen ska läggas ner. Flera är upprörda över dålig information och att de gamla måste flytta. ”Det är en katastrof för mamma att Vasen stänger” säger Susanne Sköld.

– När mamma fick sin plats på Vasen var det ingen som sa något om att det skulle läggas ner. Jag förstår inte varför.

Det säger Susanne Sköld, vars mamma måste flytta efter bara ett år.

Sedan det blev klart att Vasen ska läggas ner har många oroliga anhöriga hört av sig Mitt i Vasastan.

En av dem är Susanne Sköld, vars mamma Eva flyttade in på Vasen för ett år sedan. Vägen till en plats på äldreboendet var lång.

– Hon fick sin diagnos vaskulär demens 2013. Men hon var dålig flera år innan dess, berättar Susanne Sköld.

Susanne Sköld, hennes man och son besökte mamma Eva varje dag . Samtidigt kämpade Susanne för att ordna plats på äldreboende.

Till slut fick hon tipset att åka till akuten med sin mamma.

– Vi åkte in till Sankt Göran där de skrev en remiss. Hon kom till Sabbatsbergs geriatrik en vecka. Och sen till ett utredningshem. Då var jag själv på gränsen. De var erfarna och såg direkt att hon inte ska bo hemma. De hjälpte oss också att prata med biståndsbedömaren som gjorde att hon fick sin plats. Mamma blev först erbjuden ett boende i Bredäng.

– Vi är kanske konstiga anhöriga men vi vill gärna hälsa på henne, säger Susann Sköld som bor på Döbelnsgatan.

Vid lucia 2014 fick Eva sin plats på Vasen.

– Då var det ingen som sa något om att det skulle läggas ner. Och jag förstår inte varför. Jag förstår heller inte varför de inte gör som på sjukhus. Då tar man en avdelning i taget utan att stänga ner.

Att Arbetsmiljöverket dömt ut lokalerna har varit känt i drygt två år.

Hur kan ni kunnat fortsätta ta in nya boende utan att berätta detta för dem och deras anhöriga?

– Vi har inte vetat hur vi ska gå till väga med Vasen förrän nu, säger Helena Andersson, enhetschef på beställarenheten och ansvarig för biståndshandläggarna på Norrmalm. Då är det svårt att gå ut och säga att så här ska vi göra. Däremot kan jag se i backspegeln att vi kunde ha gått ut och berättat om Arbetsmiljöverkets förbud.

Som Mitt i tidigare berättat är en förändring jämfört med förr, att allt fler äldre har svårt att få rätt till en plats på äldreboende. Målsättningen är ofta att de äldre i stället ska bo kvar hemma med hemtjänst.

Mitt i har sökt äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) om svårigheten att få plats på äldreboende. Hon var dock hemma sjuk i förra veckan.

Ordföranden i Norrmalms stadsdelsnämnd Åsa Tillberg (V) medger att de tuffare biståndsbedömningarna är ett problem.

– Jag är ingen expert men det är väl så att biståndsbedömningarna har blivit strängare i staden. Vi behöver bygga fler äldreboenden inte minst på Norrmalm. Vi ser att invånarna ökar på Norrmalm genom Hagastaden, säger hon.

– Vi vill också att det ska finnas boenden där man inte behöver vara biståndsbedömd. Om man är orolig och ensam ska det också kunna vara skäl till att få ett boende.

Åsa Tillberg säger att hon kan förstå de anhörigas oro.

– En del anhöriga har tyckt att vi borde ha överklagat, men Vasen är utdömt. Det går att överklaga, men när vi gjort det i liknande fall har vi inte haft någon framgång. Även om vi skulle bestämma oss för att renovera är det så omfattande att folk måste flytta ändå. Men förvaltningen lovar alla en individuell bedömning, säger Åsa Tillberg

Fakta

Därför måste Vasen stänga

I december 2013 utfärdade Arbetsmiljöverket ett förbud mot att bedriva omvårdnadsarbete på Vasen. Orsaken är att badrummen är för små för att personalen ska kunna arbeta med de boende, som ofta är rullstolsburna. Om förbudet inte följs hotas staden med vite på 4 miljoner kronor.

För två veckor sedan, den 4 februari, beslutade stadsdelsnämnden därför att äldreboendet ska avvecklas. De bedömer också att behovet av vårdplatser sjunker på Norrmalm fram till 2020.