Tvångstankarna tog över Lars Korses liv

Lars Korse förbereder inför utställningen i Vallentuna kulturhus.
Lars Korse förbereder inför utställningen i Vallentuna kulturhus.
Kristendomen har hjälpt Lars Korse mycket.
Kristendomen har hjälpt Lars Korse mycket.
Oron över att ha en geting i magen blev början till slutet på Lars Korses juristkarriär. Det var i fyrtio års åldern som tvångstankarna tog över hans liv. Den 24-25 mars ställer Åkersbergabon ut sina målningar i Vallentuna Kulturhus.

1995 fick Lars Korse diagonsen OCD, Obsessive Compulsive Disorder, en psykiatrisk diagnos som kännetecknas av upprepade tankar och ritualer. OCD bryter ofta ut i tonåren, men Lars Korse drabbades så sent som i fyrtioårsåldern. Varför den bröt ut just då vet han inte.

För honom började sjukdomen med getingen i magen. I en veckas tid kunde han inte släppa tanken på att den fanns i magen, trots vetskapen om att det kom av att han sett en geting i poolen när han simmade. Sedan blev det bara värre.

– Jag körde fast i tankar och ältade dem i en vecka. Jag hade en slipmaskin som jag inte kunde sluta sätta på och stänga av. Och ett skrivbord hemma som jag tyckte var fel och som jag skruvade isär och ihop på nätterna. Det innebar att jag sov lite och var trött på dagen.

Smög in på toan för att utföra tvångshandlingar

På dagarna skulle Lars Korse klara av jobbet. De sista åren arbetade han på Datainspektionen som jurist. Han dolde sina tvångsbeteenden så länge det gick för arbetsgivaren.

– Jag gömde mig på toan och utförde tvångshandlingar.

Sedan förvärrades sjukdomen och han pratade med arbetsgivaren. Lars Korse blev sjukskriven. Han försökte komma tillbaka, men blev hemskickad.

– Det var en katastrof. Jag hade ju investerat i juridiken. Jag sa till min fru Sandra att jag måste sluta jobba. Efter ett tag förstod hon. Hon hjälper mig mycket. Jag får mycket kärlek av henne.

Tvångsneuroserna försvinner inte

Lars Korse blev förtidspensionär. Han gick i kognitiv beteende terapi (kbt) och fick bra hjälp, men han har fortfarande tvångsneuroser.

– De går inte över, det är samma tvångstankar och handlingar. Man kan inte bli av med dem, utan ältar och tänker på en sak i en vecka. Och kontrollerar något 10-15 gånger.

Kristendomen och måleriet har hjälpt honom

Så småningom började Lars Korse att måla. Han hade ritat som barn. När han målar är han fri från tvångstankar. I konsten förenar han måleri och kristendom och han kallar sin konst för teorealism, gudsverklighet.

– Jag målar leoparder, ånglok och profeter, säger Lars Korse som är katolik.

Kristendomen hjälper honom mycket. Det märks i hans målningar. Den 24-25 mars har han utställning i Vallentuna Kulturhus.

Fakta

Fakta om OCD

  • Vad är OCD? Obsessive Compulsive Disorder. Tvångssyndrom har två delar: en osynlig del med ofrivilliga tankar och bilder som väcker oro, ångest, rädsla, äckel eller andra typer av obehag, tvångstankar. Den andra delen är att personen utför olika handlingar, som kan vara osynliga (mentala ritualer) eller synliga (tvångsritualer), som svar på dessa obehagliga tankar eller bilder.
  • Ärftlighet: Varför vissa personer utvecklar tvångssyndrom vet man ännu inte, men man har funnit att det till viss del finns ärftliga faktorer.
  • Utveckling och förlopp:  Börjar oftast i tidiga tonåren men det är ovanligt att de debuterar efter 35 års ålder. Dock visar det sig att många har haft dessa tankar och handlingar ända sedan barndomen men att de då inte inneburit något funktionshinder för dem.
  • Förekomst OCD: Finns i alla länder och kulturer världen. Man uppskattar att ca 2% av befolkningen har OCD. Fördelningen mellan män och kvinnor är jämn.
  • Behandling med kognitiv beteendeterapi/exponering med ritualprevention (KBT/ERP) är behandlingsmetod vid OCD som har bäst forskningsstöd.
Källa: Svenska OCD-förbundet