Tvärstopp för akvarieplanerna i Islinge

Här i Islinge var det tänkt att akvariet skulle placeras.
Här i Islinge var det tänkt att akvariet skulle placeras.
Göran Flodin med en tidig modell.
Göran Flodin med en tidig modell.
En av de sista ritningarna.
En av de sista ritningarna.
Staden gör en kovändning och säger nej

Förra veckan fick Göran Flodin veta att Lidingö stad sätter stopp för ett akvarium i Islinge, intill Lidingöbron. Nyheten kom som en blixt från klar himmel.

– Vi trodde vi hade alla rätt den här gången. Tjänstemännen var glada och nöjda, konsulter hade kontrollerat ekonomin och byggkostnaderna och allt såg bra ut.

– Jag har lagt ner flera miljoner kronor på det här, det känns för bedrövligt. Kommunen kom ju med platsen och jag har anpassat projekt och byggnaden efter Lidingö stads hela tiden nya önskemål. Det känns så otroligt tråkigt, vi har precis tagit fram nya arkitektritningar, säger han.

Göran Flodin har inget till övers för de anledningar som staden har angett för att backa ur.

– De har en massa konstiga skäl som inte stämmer, som att ekonomin är svajig. Konsulterna trodde ju på ekonomin. Och när jag säger att jag kan ta fram pengar nästa vecka så vill de ändå inte ha det. De säger att projektet har ändrat karaktär, men det är inte sant. Man är så rädda för de personer som har kritiserat det här projektet, säger Göran Flodin.

Enligt Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd, handlar det om flera saker, men framförallt om hur byggnaden ska se ut.

– Trots att vi från politiskt håll varit försiktigt positiva har vi inte kommit i mål. Vi har fortfarande inte lyckats mötas i något vi båda tycker är ok, och vi tror inte att vi kommer att göra det framöver heller, säger Carl-Johan Schiller.

Han håller inte med om att opinionen skulle ha påverkat beslutet.

– Visst är det många som har haft åsikter om projektet, men det har inte fällt avgörandet. Många har också varit positiva. Men att ha en sådan process i gång kostar ganska mycket pengar. Det är bättre att avsluta nu i stället för att dra vidare något vi inte längre tror på. Nu har vi stängt dörren helt, säger han.

Göran Flodin, vad ska du göra nu?

– Det är en bra fråga. Arkitekten vill att jag ska göra det i en annan kommun. Men jag är ju född här och detta kräver ett fruktansvärt engagemang. Det enda som skulle kunna rädda akvariet är om folk säger åt politikerna att de vill ha det här på Lidingö. Annars får jag hitta på något annat, säger han.