Tvärvändningen: Familjecentral på väg att öppna i Vega

Marie Litholm (KD)
Marie Litholm (KD) fick igenom sitt förslag om familjecentral på fullmäktige.
Petri Salonen (C).
Petri Salonen (C) och samarbetskoalitionen var emot en familjecentral i Vega, men efter fullmäktigebeslutet menar Petri Salonen att man nu är över blocken att gemensamt uppvakta landstinget i frågan.
Nytt besked – en familjecentral är nu aktuell i Vega.

Oppositionen fick under måndagens fullmäktige majoritet i frågan.

– Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) ser positivt på om kommunen vill ta startpinnen i planerna, säger KD Haninges gruppledare Marie Litholm.

Mitt i Haninge har tidigare berättat att kommunledningen sagt nej till Marie Litholms (KD) förslag om en familjecentral i Vega sedan socialnämnden hävdat att behovet saknas, och att landstinget saknar planer på att öppna barnhälsovård i Vega.

Men under måndagens fullmäktige vann den samlade oppositionen omröstningen. Nu ska en familjecentral utredas.

– Att få ett så stort stöd för motionen i kommunfullmäktige är jätteroligt. Jag har även pratat med min kollega i landstinget, landstingsrådet Ella Bohlin (KD), och hon ser positivt på om kommunen vill ta startpinnen i planerna för en ny familjecentral, säger Marie Litholm.

Fullmäktige har alltså inte tagit beslut om att en vårdcentral ska öppna, men det ska utredas.

Petri Salonen (C), socialnämndens ordförande i Haninge, betonar dock efter måndagens fullmäktige att landstinget inte tidigare visat intresse för en familjecentral i Vega.

– En familjecentral förutsätter landstingets deltagande. Men jag och kommunledningen kommer nu i positiv anda utreda frågan. Jag ser fram emot ett gott samarbete med KD och Marie Litholm i frågan och vi är redan överens om att gemensamt uppvakta landstinget, säger han.

Läs mer:

Ingen familjecentral i Vega