Tvätta båten rätt annars hotar vite

Båttvätten ska bli ett attraktivt alternativ till båtfärger för att få bort havstulpaner och alger från båtbottnar.
Båttvätten ska bli ett attraktivt alternativ till båtfärger för att få bort havstulpaner och alger från båtbottnar.
Nya riktlinjer från Havs- och vattenmyndigheten ska sätta stopp för miljöföroreningar från båtarnas bottenfärger.

I stället för att måla skroven hoppas man nu på att fler väljer båttvättar för att hålla havets tulpaner från båtens undre.

– Jag förstår inte varför de använder den där färgen över huvud taget, det är ju en död fisk på burken, säger Anna Engström, miljöinspektör i Nacka kommun.

Riktlinjerna kom redan i augusti förra året men det är först nu, när båtsäsongen dragit i gång på allvar, som effekterna av dem syns.

Organismer som havstulpaner och alger växer sig fast på båtars underrede och ger större friktion. Båten går långsammare och för att komma upp i hastighet drar motorn mer bränsle.

Tidigare har båtägare använt sig av målarfärger för att få bukt med växterna, men på bekostnad av miljön.

Anna Engström berättar att man under våren därför genomfört en informationskampanj, med bland annat seminarium och utskick, för att få båtägare att sluta måla sina båtar och i stället tvätta dem. Tvätten fungerar som en biltvätt – stora borstar snurrar med hjälp av hydrautlik tätt kring båtens underrede och tar bort växter och djur som satt sig på skrovet.

De som ändå målat sina båtar kan tvätta skrovet över så kallade spolplattor – plattor av betong som leder vattnet till en ränna med ett reningsverk.

Men helst vill kommunen att Nackas båtägare slutar att måla sina båtar och i stället använder sig av båttvättarna vid Skurusundet och i Saltsjöbaden.

Fram till nästa år kan de målade båtarna skrubbas av de jättelika borstarna.

– Men inte de som målats i år, säger Anna Engström.

De mindre verksamheter som inte anlagt spolplattor för att rengöra de båtar som målats med giftig färg kan komma att åläggas vite från och med år 2015.

Större verksamheter har bara till nästa sommar på sig att rätta till detta.

– Då får man lägga beloppet ganska högt, eftersom spolplattor är ganska dyra, men hittills har det funkat bra den frivilliga vägen. Och det är ju trots allt tillåtet att använda färgen, vi kan inte förbjuda något som är tillåtet av Kemikalieinspektionen, säger Anna Engström.

Ted Murray driver en av Nackas två kommunala båttvättar. Han tycker att det är bra att kommunen sätter press på båtklubbarna:

– Grejen är ju att de ska sluta måla och det här är ett perfekt alternativ.

Jag förstår inte varför de använder den där färgen, det är ju en död fisk på burken.Anna Engström miljöinspektör

Fakta

Så blir du en miljövänlig båtförare

Måla inte skrovet, utan tvätta i stället båten några gånger per säsong.

Byt ut tvåtaktsmotorn mot en fyrataktsmotor. Den förstnämnda är den vanligaste utombordsmotorn i Sverige, men en tredjedel av bränslet går rakt igenom motorn och ut i vattnet utan att förbrännas.

Välj alkylatbensin. Utsläppen av miljöfarliga ämnen till luft och vatten minskar då med upp till 90 procent.

Källa: Värmdö kommun